Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Ledinski vrh (2108 m)

Smučanje

Z vrha skozi Žrelo (1000 m, (Žrelo III+, 100 m))

Ta smučarska tura spada v okvire turnega smučanja. Problem je le prehod skozi 100 metrski ozek, strm in izpostavljen žleb - Žrelo.

Opis smuka skozi Žrelo in smuka po lovski poti najdemo v Turnosmučarskem vodniku. Vseeno prilagava zapis, ki se nekoliko razlikuje od vodnika.

Po cesti proti spodnji postaji žičnice, kjer se malo prej (200 metrov) v levo odpre položno snežišče/melišče. Po snežišču navzgor. Po 100 višinskih metrih zavijemo v desno navzgor (desno od skoka, čez katerega je speljana Slovenska smer na Ledine) in po vedno bolj strmem snežišču dosežemo zatrep. Tu se v levo odpre strm in ozek prehod - Žrelo.

Opozorila bi, da je treba biti pri smučanju skozi Žrelo brez poprejšnjega vzpona po njem (lažje se je vzpeti po lovski poti, zato pa ne zvemo za razmere v Žrelu) zelo pozoren. V spodnjem delu Žrela je namreč tik nad mestom, kjer je potrebno pri spustu zaviti levo, ven iz žleba, ponavadi pomrznjeno. Ker Žrelo nima lepega izteka (v bolj suhih zimah večji skok, izpostavljeno), je tam zdrs lahko usoden...