Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Jezerska Kočna (2540 m)

Pristop

Čez Zeleni kup

Iz Makekove Kočne vodi zanimiv lovski prehod v krnico za Velikim kupom. Iz krnice nadaljujemo v levo čez pečine (tu se potka izgubi) in po prehodih splezamo na S greben Kočne. Turo je možno v okviru lažjega plezanja nadaljevati po grebenu čez Zeleni kup in naprej do priključka h Kremžarjevi poti. Lepa je povezava vzpona po SZ grebenu Kokrske Kočne in sestopa prek Zelenega kupa in lovskega prehoda nazaj do izhodišča. Brezpotni greben čez Zeleni kup (izrazita zelena grebenska grba, 2065m) je opisan v sestopu. Prečenje nam postreže s težavami vsaj (zgornje) trentarske II. stopnje (mestoma zelo izpostavljeno).

Na mestu, kjer markacije Kremžarjeve poti dokončno zapustijo greben, nas takoj pričaka težaven svet pred prvo škrbino (prehod poiščemo na desni strani: sistem rušnatih in travnatih poličk ter levo čez rob na greben). S plezanjem čez nekaj stolpov dosežemo prvi travnat zeleni vrh (Zeleni kup je zelen od rušja). Naslednja dva težja preperela stolpa obvozimo na desni ('cik-cak' spust in prečka pod pečevjem do žleba, ki vodi na vrh Zelenega kupa). Nadaljujemo kar naprej po grebenu (lahko), dokler ne stojimo nad navpičnim razom. Nekaj časa še sestopamo po vedno bolj strmem grebenu, nato po sistemu poličk zavijemo desno navzdol do markantnega macesna (daleč najtežje in precej sitno mesto, zagruščeno/krušljivo). Od macesna prečimo v levo čez rob ter se po kratkem žlebu/kaminu spustimo v škrbino, kjer se greben izravna. Do Vratc nas loči ruševje, lahko pa takoj zavijemo z grebena in v desno navzdol lovimo prehode v krnico za Velikim kupom. Težave so kratke (mesta do II), siten zna biti le sam prehod levo v krnico (prvi možni prehod je sitna, zagruščena polička - lažji prehod poteka slabih 100m nižje).


Smučanje

Z vrha v Dolce (IV-, 400 m)

Iz Zgornjih Dolcev se vzpnejamo po širokem in ne prestrmem snežišču. Višje nas teren usmeri v levo, kjer se snežišče zoži (kratek skok v slabih snežnih razmerah). Naravnost (morda celo nekoliko v desno) navzgor se nam odpira pogled v kratek žleb. Na vrhu žlebu dosežemo greben Kočne na škrbini desno od najvišjega vrha (vrh tik na desni je Koles, 2530m). S škrbine prečimo v levo (dve kratki izpostavljeni mesti) do vpadnice vrha in navzgor na vrh.

V dobrih snežnih razmerah večjih težav ni. Bolj zahteven je le vršni (grebenski) del.

Kočna z vrha Grintovca.