Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Grintovec (2558 m)

Pristop

Dolge stene (JV greben)

S Kokrskega sedla gremo po markirani poti do odcepa Grintovec - Skuta. Zavijem desno (Skuta) in se vzpnemo do sedla Mala Vratca, 1970m. Tu zapustimo markacije in se usmerimo levo po grebenu navzgor. Smer je lahko razvidna, večinoma hodimo prav po grebenu in se od njega veliko ne oddaljujemo. Spodaj je greben širok, zgoraj se pa zoži. Težave so I. stopnje, vse težave so zbrane zgoraj (malo nad vznožjem kratke JV stene Grintovca se smer nazobčanemu grebenu nekoliko umakne, v nasprotnem nas čaka dvojka).

Greben pripelje na Streho malo pod vrhom Grintovca.


Smučanje

Z vrha v Dolce (IV, mesto S5, 400 m)

V Dolce vodi z Grintovca strm žleb/grapa. Žleb dosežemo tako, da najprej odsmučamo v smeri markirane poti na S, po 50m (če je snega malo, utegnemo imeti probleme z jeklenicami) se strmina ublaži in na levi (čez rob) poiščemo prehod v žleb. Po žlebu prismučamo na večje snežišče, ki pada v Zgornje Dolce.

Težja varianta je, da z vrha zasmučamo direktno v smer Dolcev in omenjeni žleb dosežemo z leve strani.

Lažja alternativa žlebu je, da z vrha odsmučamo direktno v smeri Kočne (torej po Grintovčevi Strehi, na desnem robu le te) in v nepreglednem labirintu dosežemo ožji greben (greben tu zavije v desno in tvori levi rob snežišča, ki pada v Zgornje Dolce). V desno poiščemo kratek in ozek prehod v grapo in po njej dosežemo snežišče.

Dodajava še opis v smeri pristopa. Iz Zgornjih Dolcev se vzpenjamo navzgor po vedno bolj strmem smučišču, dokler se le to ne zoži. Osnovna varianta poteka po ozkem žlebu, ki se odpre naravnost navzgor na levem robu smučišča. Če je snega manj nas v žlebu čaka zelo strm/navpičen skok. Lažjo varianto pristopa iz Dolcev moramo od zožitve poiskati v desno, poševno navzgor (zahtevna orientacija).

Levi odcep je osnovna varianta zimskega pristopa iz Dolcev.