Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Goličica (2108 m)

Pristop

Normalka na vrh je lepo sledljiva in na ključnih mestih označena z možici (lepo je vrisana na zemljevidu Trente in dobro shojena vse do travnatega vršnega pobočja). Dodajava nekaj orientacijskih opomb.
Odcep z izhodišča pri opuščeni cestarski bajti, 1089m, proti Mlinarici: Dobro opisan (PZS in Gore nad Sočo) in nezgrešljiv.
Kukla: Pot za hip ponikne. Tudi če smo zgrešili nit, pot brez težav spet dosežemo z malce lomastenja navzgor. Zato pa je Kukla problem v sestopu (potko iščimo spodaj).
Ogromen možic na prečnici, ki vodi do sedla z Debelo pečjo: Nadaljevanje normalke je kar naprej po prečni poti. Odcep navzgor vodi do stare prečne lovske potke na višini 1800m.
'Križišče' nekaj pred vršnim travnatim pobočjem: Zanka le v sestopu. Na potki je večja 'zaplata' grušča. Nad in pod gruščem sta dva slepa kraka (shojeno od vseh, ki smo tam zgrešili).
Vstop s prečne poti na vršno travnato pobočje: V sestopu ga ni 'pametno' spregledati.

S Kugyjevega spomenika

Lepša varianta, ki se normalki priključi na Kukli. Smer začetka poti je potrebno ujeti (nit iščemo nad spomenikom), potem je potka lepo sledljiva skoraj do Kukle, kjer 'ponikne' (spodaj nam je v pomoč zemljevid Trente, v bližini vikendov se oprimemo slabše shojenega levega odcepa, ki vodi navzgor).