Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Brana (2253 m)

Lepo brezpotno prečenje Brane se ponuja s pristopom po Kaptanskem grebenu in sestopom ob Kotliškem grabnu, ali pa morda ravno obratno...

Pristop

Čez Kotliče

Pristop na Kotliče ob Kotliškem grabnu je opisal Stritar v Sidartinem vodniku Kamniško-Savinjske Alpe. Dodala bi le, da je s poti čez Žmavčarje v desno potrebno zaviti na 'pravem' mestu, drugače se bomo ubijali v ruševju. Skozi ruševje obstaja namreč izsekana, drugod pa kar sledljiva pot, ki nas privede prav do vznožja stene Turske gore.

S Kotličev je možen tudi brezpoten grebenski pristop na Brano. V začetku ne silimo preveč po SZ grebenu, ker nam nadaljevanje kmalu zapre navpičen in povsem gladek prag nad vmesno škrbino. Prečimo še kar naprej pod grebenom, potem pa nas sistem poličk (presekane gladke plošče/skladi)(tu in tam je shojeno, en klin) v cik-caku pripelje na greben (II). Po njem brez težav nadaljujemo na vrh.

Čez Kaptan

Pristop je opisal Habjan v vodniku Manj znane poti. Dodatno bi podčrtala, da z markirane poti zavijemo naravnost navzgor v grapo (možno je vstopiti tudi v bolj izrazit/zasekan stranski iztek grape tik ob steni, povsem na desni strani - gledano od spodaj, kjer pa so težave večje). Popravila bi še oceno težav, saj plezanje po vzhodnem Kaptanskem grebenu nikjer ne doseže III. stopnje, ampak plezamo mesta II. stopnje. Sestop s Kaptana pa je nasprotno nekoliko težji in bolj podrt, kot je opisan, poteka pa desno od grebena (I-II).