Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Bavški Grintavec (2347 m)

Pristop

Na Bavški Grintavec nas pripelje več zavarovanih poti, in če bomo še malo iskali, potem nas bo Stanko Klinar v knjigi 100 slovenskih vrhov povabil na Bavški Grintavec s pravo 'fantovsko turo' po brezpotnem vzhodnem grebenu. Avtor svetuje pristop na vzhodni greben po severni steni Sravnika, in sicer iz velikega kotla, ki ga oklepata Grintavec in Sravnik. Takemu vabilu ni da bi odrekli, zato si pristop kar poglejmo:

Po grebenu Sravnika

S kotla (do sem pripelje 'zgornja' pot s planine Zapotok) navzgor nas pozdravi strma stena, ki jo tik desno od Sravnikovega vrha preseka šibka točka (na levi strani stene). Po melišču se vzpnemo in prečimo v levo do izteka širokega žlebu, ki je od spodaj zelo nepregleden (polno variant, ki se cepijo levo in desno). V žleb vstopimo z leve, potem pa prečimo v desno, kjer se nad nami odpre rdeč žlebiček v širšem žlebu (seveda je nemarno krušljiv, ampak če hočemo na greben in nismo alpinisti, nam ni druge pomoči).

Rdeč žleb nam kaže smer, mi pa plezamo, kjer se nam zdi bolj privlačno. Morda je najlažje, da se rdečini kmalu malce umaknemo po desni strani, potem pa gre več ali manj naravnost navzgor prav po rdečem žlebu, ki nas pripelje na greben. V žlebu preplezamo nekaj kratkih pragov II. stopnje.

Vrh Sravnika je na naši levi strani (do tja je kratek, zato pa krušljiv grebenski sprehod, I) in ni da ga ne bi obiskali (tako samotnega vrha zlepa ne najdemo).

Greben proti Grintavcu je vrhunec ture. Pleza in uživa se prav po razgledni grebenski rezi, krušljivost pa kmalu zamenja čvrsta skala. Le eno nepreplezljivo škrbino je potrebno obvoziti po levi strani. Malce pred vrhom prekoračimo grintavčev predvrh, ki nosi ime Škodela. Vse grebenske težave so skromne (I).