Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko

Ablanca (Sleme) (2004 m)

Morda najlepša tura na Ablanco je, če pristopimo po grebenu Slemena na vrh in sestopimo po normalki na Studorski preval. Za izhodišče nam v tem primeru služi parkirišče pod Planino Konjščico, okoli 1325m.

Pristop

Normalni pristop poteka z markirane potke, ki vodi čez Studorski preval. S sedla na vrh je shojeno in ni težavno (zoprn zna biti le grušč na skalah).

Po grebenu Slemena

Sleme je južni greben Ablance in sila redko dočaka obisk. S parkiršča (izhodišče za Planino Konjščico) pri potoku Ribnica se po gozdu vzpnemo na Glavo (potke ni) in naprej po grebenu na Mesnovo glavo. Greben se tu prelomi pod pravim kotom in stojimo na grebenu Slemena. Do Ablance čaka kar dolg grebenski sprehod z vmesnimi plantažami rušja in nekaj lažjimi pečinami (dve skalni vzpetini). Tu in tam sledimo potki, ki se v drugem delu okrepi in med rušjem doseže vršno skalnato glavo Ablance. Na vršni skalni del nas potka pripelje z leve, nekaj časa plezamo po grebenu, tik pod vrhom (nadaljevanje nam zapre strm prag) pa nas na desni čaka nekoliko izpostavljena zagruščena polička, s katere se vzpnemo naravnost na vrh. Plezalske težave malce silijo čez enko.