Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
27.2.2011: Špik nad Tratico, 2405 m (JZ žleb)

Z Visoke Montaževe planote smo imeli zamerkano, da vodita na Špik nad Tratico dva žlebova, tik levo od vpadnice vrha. Sobotne razmere na J orientacijah so bile spodobne, dregnili so nas pa Radoveljčani, ki so navdušeno razlagali o smučanju s Špika nad Tratico (mimo Škrbine nad Tratico)...

Vstop v 'južno steno' (1900+ m) je levo od vstopa markirane poti za Špik Hude police in oba zapomnjena žleba sta bila v srednjem delu začuda povsem kopna. Zato pa se je povsem na desni strani nepričakovano odprl žleb, ki je obetavno vodil proti vrhu. Pristopna smer je tudi smučarska (odsekoma pošteno strmo), le snega je bilo pa za smuči odločno premalo. Na stiku s prečno mulatjero (nekje 2250+ m) smo stopili na sobotne sledi in za njimi na vrh.

Žal je nekje 15 m pod vrhom na (smučarsko nič posebno zahtevni) travni gredini za kratko zmanjkalo snega, tako da čisto z vrha nismo peljali. Začetek smučarije je strm (45°+), zatem strmina kmalu pade pod 40° in smer se združi s priljubljenim (zahtevnim turnim) spustom s Škrbine nad Tratico. Skupna smučarska ocena bi bila lahko IV-, 500 m.