Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
12.9.2010: Oštarijska runda

Po premisleku bom turo vendarle opisal (filmček od lani). Množičnosti vsekakor ne bo, šatlanje je praktično nemogoče, tudi škode na potkah ne bo. Nasprotno - spodnji del mulatjere na Ojstrnik bomo ohranili, da se ne bo zarasla. Pa tudi zaključna potka v dolino bo lepše sledljiva!

Uvodna cesta je bila tudi letos navkljub 20T zobniku še vedno zelo strma, mulatjera na Ojstrnik je po našem lanskem čiščenju ostala v celoti vozna (potrebno bo še malo zožiti nekaj smrek, ki preraščajo mulatjero), posebno prijetno presenečnje je bil spust v Ukve, ki smo ga lani temeljito očistili vsega podrtega drevja. Nove podrtije ni bilo, pot so od lani tudi na novo markirali in uhodili!

Dolina Ukve (Oštarija, 1130 m) - po prekleto strmi cesti na sedlo pod Konjščico (1693 m, navkljub betoniranemu klancu težavnost presega V6) - po cesti do odcepa prečne poti, ki nas vodoravno pripelje na planino (nekaj tehničnih vložkov) - po travniku takoj navzgor do markirane potke in po njej do prečke v desno (= 50 vm nošnje) - dalje spet vozno vse do vršne zgradbe Starhanda (do vrha 50 vm nošnje, vrh se lahko spusti, varianta je tudi Konjščica) - razen tehničnega vršnega dela zelo lušten in tekoč spust na sedlo Lom, odkoder ujamemo prečno pot proti Bistriški planini (vzpon do planine je tehničen, začetnih nekaj težav ni voznih, zatem so v rangu V7) - 50 vm pod planino po manj (komaj) izraziti mulatjeri ostro levo in po njej do utrdbe tik pod grebenom, odkoder prečimo na greben in po njem na vrh (vzpon je V7, vozen v celoti) - spust na Bistriško planino (po I potki je lahak, po A pa ni v celoti vozen in je zelo tehničen) - prečenje mimo Marije snežne do Zahomške planine (cesta, kolovoz, potka, tudi krajši spust) - po razglednem kolovozu do Rotonde in po markirani potki v dolino Ukve.