Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
6.4.2008: Begunjska Vrtača, Kozorogova smer

Kozorogova smer naj bi ponujala najlažji prehod prek centralnega dela ostenja Begunjske Vrtače. Že v četrtek nas je zapeljivo vabila, a smo ji odrekli, v nedeljo pa nam je ob pričakovanju vremenskega preobrata kratka turca kako prav prišla. Na koncu nič od zadnjega ni obveljalo, vreme je na srečo držalo, tura pa se je zavlekla v nedogled, saj so tri mesta zahtevala uporabo vrvi, taki manevri so pa v 'navezi' štirih kar dolgotrajni, posebno ker sva ta tišasta s sabo vlačila še smuči. Na kratko, zelo luštna smer!

Glede na vodniček Kozorog vstopi direktno čez spodnji del stene, ki pa ni bil zalit, zato smo uporabili zasneženo gredino, ki vstopi na veliko teraso v spodnjem delu stene, kjer pa en prehod ni bil zalit, tako da smo takoj na začetku že kvačkali s spustom po vrvi. Zatem nas je presenetil še izpostavljen prehod v grapo in že smo trčili v ključno mesto smeri, kjer je le ozek in hudo sumljiv ledni trakec vodil do pravega ledu. Nekaj časa smo se zabavali s štantom, našli tudi klin tik ob trakcu, potem sem trakec kot prvi kar pošteno razbil, da sem prišel do konkretnega ledu, kjer je ledni vijak prav lepo sedel, višje je sledil polovični raztežaj prav luštnega ledenega in ne preveč navpičnega 'šusa'. Za mano je Manjca prisopla brez nahrbtnika, zatem pa je po neuspelem vlečenju 'prasice z antenami' ta najmočnejša (jasno, Pikica) oblekla kar dva nahrbtnika, Boštjan je pa svoje antene pritovoril sam.

V naslednji zožitvi grape nas je razveselil dober led na levi strani in v kratki navpičnici je šlo čezenj prav lahkotno (desna stran je sicer bolj položna, a je bil sneg na pogled sumljiv), višje na razcepu, kjer se glavna grapa zaključi, smo se odločili za očitno desno nadaljevanje, ki nas je pripeljalo na vršno bolj položno snežišče. Držali smo se povsem leve strani, kjer smo do vrha lahko preplezali še par luštnih prehodov. Dekleti sta z vrha sestopili po Zahodni grapi, ki je bila polna plazovine, tako da sva 'fantovsko' odsmučala kar po Šentancu, kjer so smuči še enkrat teple najino trmo, a se je dalo zmrznjenim kuglam še kar dobro izmikati...