Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
15.6.2007: Blegoš z dodatkom neprestanega pogrmevanja

Za dobrodošlico je takoj v Hotavljah začelo pogrmevati, zatem je po uvodnih km pričelo še kapljati, ulilo se pa na srečo ni, pravzaprav se je po vsakem obroku kapljic prikazalo sonce, grmenje pa ni prenehalo. Je že tako, da imava tudi neumna meščana debel krompir ;)

Na izhodišču naju je presenetil domačin, ki nama je namesto najine priljubljene variante preko Robidnice predlagal vzpon iz Volake, ki naj bi bil skoraj v celoti vozen. Po asfaltu v Volako, na vrhu naselja (600 m) za markacijami po luštni in v celoti vozni stezi ('kao' mulatjera) do nekje 800+ m, odkoder je do gozdne ceste sledilo 100 vm tako-tako voznega nadaljevanja (vsaj polovico porivanja). S ceste se je navzgor odpiralo več variant, markirana pot poteka po zelo razbiti stezi, kjer sva kmalu obrnila in poskusila ujeti kolovoz vrisan na zemljevidu. Po cesti nekaj 100 m, dokler se desno navzgor ni odcepila novejša gozdna cesta, po kateri (na vseh razcepih po glavnem nadaljevanju) sva pribrcala do Bivaka z 'dobrim pogledom', ki leži na robu pod Kovkom. Kolovoz naju je vodil še naprej na stranski grebenček S pod Kovkom, desno (malo navzdol) in po krajšem brcanju sva se znašla v znanem svetu, saj sva najino 'normalko' priključila tik pod strmim travnikom, ki privede na prečnico pod Špehovšami. Zelo lepa in nekaj lažja alternativa vzpona!

Pri koči je bilo vreme spet na 'kapljevini' in grozeči črnini, tako da sva vrh raje hitro obkolila, ter navzdol peljala po čudoviti klasiki preko Prve ravni. Pod Likarjem sva v Čabrače pribrcala po varianti 'kučice od peska' ;)