Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
3.4.2007: Z Mrzle gore v Belsko Kočno

Mrzle gore sva se lani iz Belske Kočne nespametno že poskušala lotiti iz smeri Krničke gore, kmalu zatem so izkušeni mački nazorno pokazali, kje ti gora ustreže - iz Globočice, s SZ (prvi in drugi spust)!

Od zapornice je šlo začuda 'takoj' na smučeh, popoldanski gnoj naju je nesramno zaviral, a prav na izpostavljenem prehodu iz Belske Kočne, kjer v kopnem pomagajo jeklenice, naju je pa kot zanalašč pričakal pomrznjenec. Gnoju se je zatem pridružil še dež, tudi megla se je spustila, kar nama pa morale začuda ni podrlo. Tako sva bila zavzeta z umikanjem plazovini ter preganjanju skozi ruševje in smrečje, da sva šele visoko zgoraj v krnici, v samem zatrepu pod Mrzlim vrhom in Mrzlo goro zaznala, da se nad nama odpira vse večja modrina neba.

Šele prav v zatrepu se v levo odpre široka grapa, ki omogoča prehod navzgor, a z manjšo lepotno napako - s skokom v zgornjem delu, kjer nama je obvoz nakazovala izpostavljena rampa na desni strani. Od blizu je bila sicer strma prečnica prav prijazno zalita, tudi priključek nazaj v grapo je bil le prestop preko robu. Po grapi sva nadaljevala do grebena, zadovoljno vrisknila ob ugotovitvi, da sva ravno na razcepu SZ in SV grebena (oboje lepo gorniško doživetje v kopnem), odkoder naju je čakal še krajši, a smučarsko prezobat vršni S greben.

S spustom sva zastavila tik pod grebenom, ko nama je v oči padel sistem zasneženih vesin in prehodov naravnost navzdol, ki se je grebenu izmaknil in pristopni grapi pridružil malo nad skokom. To je torej varianta ponovitve, sva zadovoljno zažvižgala in se prepustila breztežnim čarom strmih smučarskih zavojev. Obvoz skoka v danih pogojih tudi ni bil posebno težak, gnoj v spodnjem delu grape je bil solidno smučljiv, gnilec v krnici pa izjemno lušten, tako da so se vijuge risale kar same od sebe...

Spust z vrha je v dobrih razmerah zelo prijeten, bolje uživaški, a je v vršnem delu (nad skokom) smiselna le druga varianta, ki sva jo ubrala tudi sama. Prvi smučarji so smer ocenili s V, midva bi oceno za kak minus znižala, tudi zalito sva imela bolj, kot je bilo lani!