Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
17.6.2006: Prek Nanosa

Na Tabli naju je predramila beseda o hudem klancu na Plaz, ki je kot dostop na Nanos opisan na MTBslovenia.net. Tega 'hudiča' sva si šla iz radovednosti pogledat v živo in sva pokleknila na celi črti...

Uvodna dolga prečnica pod celotnim JZ robom planote Nanosa naju je navkljub bolečemu poletu po pobočju lahkotno navdušila. Poseben utrinek je pogled na 'tipično kraško cerkvico' sv. Nikolaja s prikupnim zvonikom. Zatem se je kmalu pričelo zares, dobrih 200 m visok klanec na Plaz je bil v uvodnem delu presenetljivo 'lahak', dokler se na lepem ni postavil bolj pokonci, oborožil z dodatki številnih skalnatih stopnic in z gruščnato podlago. Morala bi vedeti, da ne bo šlo v celoti na kolesu, če je že spust po tej poti ostro ocenjen (S5, mesta S6).

Nova veriga mi je že od Razdrtega nekaj preskakovala, za nameček je odpovedala tudi prva prestava, a sem vseeno in navkljub številnim prekinitvam in peš prestopom čez 'stopnice' striktno vztrajal na kolesu, ko je Marijana že davno obupala, dokler proti koncu zagnanost vendarle ni otopela. V gozdu naju je zatem pričakalo še 200 m zahtevnega klanca, ki pa je bil (razen kratkega začetnega dela), povsem 'luštno' vozen.

Na planoti naju je spremljal vonj po morju, dišeči borovci, žgoče sonce in le prašni makedam nama je vse bolj najedal, dokler nisva ob prvi priliki (slabih 900 m) po vse bolj razgledni potki odvila desno na travnik in se strmo zagnala do sv. Hieronima - take pristne, skromne in nevsiljive kraške cerkvice se nama naravnost dopadejo! Nad cerkvijo sva sledila makedamu, ki se skoraj do koče vije tik ob desnem robu planote.

Spust za 'ekstremiste' je bil opisan že v 'prastarih' SK in sva se vnaprej pripravila tudi na kako pešačenje, a je bila potem vožnja proti pričakovanju prav luštna tudi za naju. Nekaj sva se sicer lovila na strmem travniku, nižje, kjer so bile opisane največje težave, sva pa po kamniti mulatjeri z manjšim dodatkom grušča začuda celo brezskrbno uživala v vožnji. Spust sva spodaj zaključila na zaraščenem kolovozu in po gozdnih potkah za nosom pripeljala v Veliko Ubeljsko...