Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
3.2.2006: Kalški Greben - Neškarjev plaz

Smer v Z steni Kalškega Grebena Neškarjeva prečka (IV-, 800 m, do 45°) sta prva našla in presmučala Črnivec in Terčelj. Ključ spusta je odkriti prečko z vršnih vesin v Neškarjev plaz nekje na višini 1650 m.

Midva sva se 'popoldanske' ture lotila od Suhadolnika: po cesti do lovske koče, levo po gozdni vlaki in višje na križiščih po občutku desno navzgor do 'konca' (1300+ m), odkoder sva prečila v Neškarjev plaz. Višje se je glavni krak grabna zožil v kratek žleb (skok je bil dovolj zalit), nad njim pa sva v nepregledni 'pahljači' izgubila vsakršno orientacijo. Nekako neučakano sva nemudoma prečila prek ostrega rebra v najbolj desni žleb, ki je bil zgoraj žal zaprt s steno, zato sva pod njo splezala nazaj na rebro in po njem dosegla skrit, ozek, a lepo zalit žlebiček, ki se je za ovinkom razcepil v tridelni izstop (izbrala sva desni krak, ni bil primeren za smučanje) in naju pripeljal na obširno vesino, ki jo je na sredi brazdala globoka grapa.

Slutila sva, da sva vseeno našla ustrezen ključ, čeprav je bil najin očitno 'ponarejen'. Zaradi neplanirane zamude z iskanjem sva se kar najhitreje vlekla navzgor, se zaradi razmer dvakrat preobula, vmes opazila originalni ključ (dolga prečka) in s širokega robu prečila v grapo na desni, kjer le ta pride na plano in se porazgubi na vršnih vesinah (1800 m). Po plitvem (levem) nadaljevanju 'grape' sva pristopila na sedlo (2152 m) tik J pod vrhom Kalškega Grebena.

Zgornje vesine sva odsmučala z užitkom (trdo, 35-40°), rob ob grapi je bil še slajši (ojužene vesine), zatem sva cincala in prehod odsmučala kar lepo v okviru najinega pristopa. V zgornji žlebiček sva se spustila z desne (leva izstopna varianta, gnilo, 45° in več), pod njim sva za kratko nadaljevala po rebru in se v desno spustila na vesino nad spodnjim žlebom, ki tudi ni bil pretirano zahteven (do 45°, kratek skokec sva bočno oddrsnila/preskočila). Zatem naju je v gozdu presenetila tema in sva gladko zgrešila smer pristopa, a nižje ujela krak, po katerem sva prišla na 'pravo' vlako.

Kot 'zanimivost': na najbolj strmem delu se mi je v gnilcu nepričakovano odpela vez (Silveretta, Easy go). Da bi se to zgodilo na trdem odstavku, bi bila čisto druga pesem. Po daljšem pregledu sem zaprepadeno ugotovil, da je plastika pod petnim delom na treh mestih odlomljena (na drugem okovju je odlomljena 'le' na enem mestu), tako da je bilo prijemališče pete zaradi razmajanosti premaknjeno. Treščil sem jo nazaj, za silo je držalo, doma sem jo zatem dodatno učvrstil. Seveda sem bil glede na ProMontanino zagotovilu že spet edini, ki se mu je to primerilo...