Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
4.6.2005: Nad Belim potokom (Lepa glava, Visoka polica)

V dolini Belega potoka (skupina Viša) še nisva bila in zadnja/najnižja skalnata vršaca sta se nama zdela kar pravšnji cilj za prvi obisk. Buscaini (Alpi Giulie) in Mihelič (Bele vode) sta nama ponudila pester izbor smeri, tako da sva si zamislila prav luštno prečenje obeh vrhov:

Pod Škrbino Belega potoka (Forcella di Riobianco, 1860m) sva po gredini v desno pociljala na res nezgrešljivo Vzhodno rampo (III-/II+, 250m), po kateri sva pristopila na vrh Lepe glave (Cima Bella, 2049m). Plezanje je bilo prav luštno in skala trdna. Ko se gredina proti koncu zoži, naju je v temačnem kotu čakal malček siten prehod čez gladko, mokro skalo z majhnimi oprimki, nad njo pa še zelo izpostavljen prehod čez prekrito poličko.

Odstopila sva po označeni (uradno markirana?, na zemljevidu ni vrisana) normalki, ki v vršnem delu poteka v smeri Visoke police (Cima delle Cenge, 2007m). Pod škrbino (Ometti) sva pod vmesnim vršacem (Promontorio) ulovila shojeno potko, ki naju je privedla do vstopa v smer JZ grapa (III/II, 150m). Začetni strm prag je zelo razčlenjen, polička udobna, tudi v grapi/kaminu desno od stolpa (Torre) je sledilo lepo plezanje po čvrsti skali. Kljub temu da je smer ocenjena višje, je manj zahtevna od zgoraj omenjenega pristopa na Lepo glavo.

Z vrha sva sestopila po prav nemarno označeni (uradno brezpotje, a tako na drobno niso označene niti triglavske poti) normalki v Škrbino Visoke police (Forcella delle Cenge, 1820m)(I, izpostavljeno - na skali sicer piše II, a le kje so jo našli?), kjer sva med markacijami (656) in Miheličevim "...če je v grapi ves čas sneg, hajd po njej..." izbrala svetovano pustolovščino. V zgornjem delu grape sva sestopala po ozkih mostičkih, nižje sva se brezskrbno dričala, spodaj je pa snega zmanjkalo, a sta se dala oba skoka brez težav ugnati. Ob stičišču grap sva čez podrto skrotje ('po najdaljši možni varianti') ulovila normalko z Visoke glave, ki naju je privedla do Brunnerja, odkoder je bilo le še hip do izhodišča.

Nepretežko ('lahkotno') prečenje, zanesljiva skala in povsem nov ambient, le oblaki so nama ukradli željene razglede...