Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
5.3.2005: Na raazpoooteeeegnjeni Komni

Nad Savico sva si med vzpenjanjem po dolgočasnih serpentinah krajšala čas s štetjem (do Pekla jih je točno 49), pri Domu na Komni sva bila tako začuda en-dva-tri, razvlečeno nadaljevanje (prvič sva zbrala dovolj volje za tako imenovani 'turnosmučarski paradiž') naju je pa navkljub pričakovanim dimenzijam Komne skrajno dotolko.

Nad planino Na kraju sva z veseljem sledila špuri v 'Lepo' Komno, ki je bila z vsakim novim dolcem bolj duhamorna. Namenjena sva bila na Kal, ki je, vsaj kar se naju tiče, 'najtežje' dostopen slovenski dvatisočak. Tudi tokrat naju je odbil, saj sva brez volje le sledila špuri, ki je v 'nekem' dolcu očitno odvila v smeri Lanževice. Namesto na Vrhu nad Gracijo sva najine 'izgubljene dobrotnike' ujela na (nikoli, ampak res nikoli povsem ne zaupaj smučini) Srednjem vrhu! Midva sva za obračanje seveda pretišasta in sva za razliko nadaljevala s spustom v sedlo pod Vrhom nad Gracijo in v zdolgočasenem koraku gor-dol dosegla vrh Lanževice.

Do sedla pod Srednjim vrhom sva smučala po smeri pristopa in z njega v desno dosegla Gracijo, kjer se je najina kalvarija šele resno pričela. Gori in doli, ter predvsem naokoli po Graciji sva se prebijala po snegu, ki se je lepil na pse, med pse in smuči in predvsem zajedal v najina vse bolj brezvoljna duha. Težkih cokel sva imela poln kufer, odlimanih psov enako, a tu se ni dalo več obračati, razen za večno zaspati. Kakorkoli, po krepkih dveh urah sva se z Lanževice le pritolkla do Doma na Komni.

Čudovit večerni ambient naju je povsem prenovil in smuka v Savico je daleč presegla najina pričakovanja. Do Pekla sva odvihrala po/ob špuri, potem pa kar naprej navzdol, čez škarpe, mimo dreves in čez številne hlode (nekajkrat resda tudi z glavo v sneg kot posledica zapete smuči ob predrzni vožnji skozi vejevje - čelada je pri takem rodeu za naju nepogrešljiva), dokler pri Savici dokončno ni zmanjkalo strmine. Začuda nisva presmučala niti ene samcate serpentine in po mulatjeri le tu in tam kak meter, res pa so nama pri navigaciji močno pomagale redke sledi predhodnikov.