Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
16.11.2004: Lubnik

Tura je opisana v vodniku Strme kolesnice, na Gorsko kolesarskih turah izboljšana z mikavnim spustom in v komentarju dodatno še z alternativnim (neasfaltnim) vzponom do Breznice pod Lubnikom.

V naseljih pri Škofji Loki sva se malce lovila, nad Zmincem je šlo nato zares. Po strmem makedamu sva pripeljala mimo izjemno slikovite lokacije cerkve Sv. Lovrenca (na ozkem grebenu, pod vrhom Lovrenške gore), višje prekmalu zavila na asfalt in po njem nadaljevala do sedla, 800m, kjer se glavne težave prično.

Prvi klanci služijo ogrevanju, potem se kratki odseki silovito poganjajo navzgor. Vožnja je toliko težja, ker je podlaga precej kamnita, a vendarle se da prav vse klance (razen enega kratkega, prekamnitega odseka) do zadnje izravnave pod grebenom zvoziti. Vmes sem na neprikrito presenečenje uspel zvoziti klanec težavnosti V7, ki se mi sploh ni zdel strašno hud (morda je Paternu pomešal :(.

Zadnjih 100m (ne veliko manj) do vrha je bila muka, saj se kolo poriva, resne vožnje je bolj za vzorec. Še spust po tem delu je bil tako tresoč, da so roke zapekle. Nižje sva odvila v smeri Malega Lubnika, 'zalutala' na številnih kolovozih pod Gabrovem in se na omenjeni izraziti serpentini za konec zaprašila v 'skrajno' strm klanec, ki se je izkazal z dobro podlago, tako da se je moral 'vdati'. Spust naprej do gradu je bil idiličen.