Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
3.8.2004: (Manj/Ne)znana vrhova pod Jalovcem

Lopa in Nad steno. Pod Jalovcem. Ne poznaš?. Nikar ju ne išči na zemljevidu. Za prvega sva ime pobrala pri alpinistih, za drugega pri Tumi.

Nad steno, 2186m, je izrazita glava v JV grebenu Jalovca. Nad mestom, kjer je razcep Bavški Grintavec, Špiček, Trenta, Vršič, sva poiskala čistino med ruševjem in po kratkem gruščnatem žlebu stopila na greben. Prečila sva do dvignjenega sklada (nekakšen žleb z gamsjimi lopami) in se ob njem povzpela na položnejši vršni del (I-II). Vrh je od nadaljevanja JV grebena strmo in zelo podrto ločen z globoko škrbino (50+ m). Sestopila sva nazaj in pod skladom prečila v levo do škrbine (možic) in se po zagruščeni grapi spustila na melišča pod Jalovško škrbino (tik nad 'tlemi' nekaj metrov II-III)(bližnjica z Jalovške škrbine proti Špičku).

Lopa, 2267m, je zelo izrazit (posebno iz Tamarja) vrh med Jalovško škrbino in Šitami. Po mestoma izredno živem grušču sva se vzpela na škrbino med Lopo in Šitami, 2200- m. Nadaljevanje je izgledalo kar sitno, zato sva se spustila nazaj nekaj 10m, ven iz žlebu in po lahki gredini prečila do roba, se splazila okoli robu in še naprej čez 'potoček' grušča v lahak svet. Po njem na greben in desno na najvišjo točko (I). Z vrha sva užila bližnji pogled na jalovčevo kegljišče, na drugi strani se je vzpenjal navpičen zid do Mojstrovk. Bližajoča nevihta naju je žal prehitro pregnala navzdol.

Se je kdo vprašal, zakaj so na označenih potkah markacije ena za drugo, v neposredni bližini odcepov pa ni nobene, kaj šele da bi bili odcepi označeni. Problem naju je zabaval nad in pod lovsko kočo, kjer so na kupu štiri taka križišča ;)