Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
12.6.2004: Slovenska grapa v Mangartu

Pred šesto uro zjutraj sva na deževnem Nevejskem prevalu utonila v osvežilen spanec, dokler naju ni sredi dopoldneva priklical Mangart. Razpoloženje nama je dvignila cesta, ki naju je pripeljala skoraj 1800m visoko (zadnja serpentina pod najvišjim tunelom), tako da do snega ni bilo prav daleč.

V megli sva nad Rateškim Malim Mangartom vdela v Slovensko grapo (IV+, 200m), ki niti ni klasična grapa in je bolj spominjala na 'za dva do tri ratrake' široko, enakomerno strmo in ravno pisto, ki se zaključi na rami v S(V) mejnem vršnem grebenu Mangarta (2481m ?). Grapa je bila odlično zalita, brez izrazite drče, naklonina pa nikjer ni padla pod 45° (45-50°). Na rami se je navzgor (levo pod grebenom) odprl ozek žleb, ki je bil mestoma še malenkost bolj strm. Radovednost naju je povlekla naprej, skozi dve trenutno nesmučljivi ožini do slabih 2600m, kjer je žleb zaprl nekajmetrski, malček previsni skok. Na desni sva po izpostavljeni polički izplezala ven iz žlebu, se razgledala naokoli in se zaradi pozne ure v prid smučanju po Slovenski grapi odločila za sestop (nadaljevanje proti vrhu je od tu možno tako po sosednjem žlebu na desni kot navzgor malce po skalah in nazaj v žleb nad skokom - v obeh primerih se višje takoj priključimo Zimski smeri, kjer ta doseže ramo tik pod vrhom).

Snežne razmere v žlebu so bile že tako slabe, da sva se pošteno hudovala nad radovednostjo, ki naju je vlekla navzgor in nama kradla čas. Prvi previdni smučarski zavoji po precej strmi Slovenski grapi so prestali test plazenja gnilca (v takem je nizanje zavojev bolj varno/zanesljivo od drsenja, ki je pravzaprav nevarno/nemogoče početje, saj gnilec na veliki strmini ne nudi enakomerne opore in repki nekontrolirano zdrsnejo navzdol...), nižje so bile razmere samo vse boljše, tako da sva grapo z vedno večjim užitkom tekoče odsmučala.

Spodaj sva na vse širšem snežišču po odlično smučljivem gnilcu odvihrala navzdol v konto pod Mangartskim sedlom, prestopila desno v plitvo grapo, ki pada točno k tunelu, a sva bila v spodnjem koncu žal za teden/dva prepozna (manjši slap). Ja prov fajn je blo spet!