Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
25.12.2003: Draška vrhova

Z Velika Draškega smo (P+M&M) iz sedla med VDV in MDV po grebenu (spodaj na potki so bili mestoma zahrbtni zameti, in smo se umaknili na rez) nadaljevali še naprej na vrh Malega, ko mi je na lepem počila dereza (to so že moje DRUGE dereze od SALEWE, ki so mi šle v 'franže' - vsake so zdržale po eno sezono in pol).

V trgovini sem spet kar pravilno pričakoval tale standardni odgovor: 'V dveh letih, kar prodajamo ta model, se to še nikomur ni zgodilo!' Ni kaj, sem ekstra ustvarjen prav za uničevanje vsakršne (kvalitetne) gorniške opreme. Vedno in povsod sem po zagotovilu prodajalcev edini tak uporabnik, kaj ste drugi vsi tako strašno nežni? Dereze (Salewa, dvakrat), čevlji (La sportiva)(Merrell, te naj bi po 'strokovni' presoji uvoznika uničil kar na motorju? in to dva para zapored!), turni pancarji (Lowa Struktura je povsem razpadla v dveh mesecih), gamaše (dva modela; pri slovenskem, ki je povsem razpadel po dveh turah, sem bil obtožen, da gamaš ne znam uporabljati, da sem jih namestil od znotraj navzven, zamenjal levo in desno gamašo,...), nahrbtnik (Ferrino, material je takoj pokleknil), cepin (Camp), palice (Tehnomat, dvakrat se je nemudoma zlomila vidia konica), termovke (Ferrino, dvakrat)... Ta spisek seveda nikakor ne zajema opreme, ki je šla rakom žvižgat zaradi (dolgotrajne) uporabe/obrabe. Edina res neuničljiva stvar je CRAFT aktivno perilo, ta je pa zakon! Me je katera firma/znamka/trgovina gorniške opreme, ki je prepričana o svoji kvaliteti, pripravljena sponzorirati. V zameno za opremo ponujam temeljito testiranje v vseh pogojih in podrobno objavo rezultatov na spletni strani M&M! Ste pripravljeni na izziv? Prosim.

Najtežje grebensko mesto (tik pod vrhom MDV, v kopnem II) je bilo prav prijazno zalito, zato pa sem se lovil pri sestopu z MDV na Srenjski preval. V trdem/ledenem snegu pri strmini tudi malce nad 40° je sestopanje z eno derezo dolgotrajen 'užitek'. Zaradi teme, ki nas je ujela na Srenjskem prevalu, smo Viševnik obvozili na severni strani...

Proti pričakovanju zelo zanimiva in 'kar divja' tura v prekrasnem vremenu. Greben do MDV je pozimi lažji kot poleti.