Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
15.8.2003: Čez Vorlce na Stol

Iz Medvedjega dola na Sedlo Belščica in čez Orlice (Jelenčka, Celovška špica in Krkotnik) na Stol. Sestop po zavarovani poti čez Stolovo severno 'steno'. Stolov SV greben sva preplezala lani, vendar sva bila na Jelenčkih prisiljena v daljši umik. Tokrat je šlo z vrvjo prav po grebenu. Lepo.

V škrbini med Jelenčkoma so štirje stolpi, prva je potrebno preplezati prav po grebenu (izpostavljeno, II-III), zadnja pa lahko obvijemo na levi strani (plezanje čez stolpa: III). Midva sva 'morala' poskusiti prav po rezi in brez večjih problemov preplezala čez vse stolpe. Oba Jelenčka sta prav zanimiv par, vzhodni je kompaktno grajen iz gladkih velikih skalnih blokov/plošč, zahodni pa ves podrt in krušljiv.

Tudi greben med Celovško špico in Krkotnikom sva zastavila strogo grebensko, lani sva se stolpom umikala na levi strani (tja vodijo možici, lepši in nekoliko težji obvoz poteka na desni strani tik ob rezi). Na prva dva stolpa večjih težav ni bilo, sestop z drugega je šel po globoki razpoki na njegovi desni strani (raz je bila odsekana), tretjega sva spet prečila prav po razu (II-III), na četrtega je bil težak pristop (III), sestopa pa gladka in navpična raz ni dopustila ter sva ga bila prisiljena obviti na desni in pričakal naju je že peti stolp, katerega pristop je bil daleč najtežji (gladka skala brez oprimkov, edini opori sta robova stolpa), sestop pa prav enostaven. Na sam vrh Krkotnika (najvišji skalni blok, ki jih je tam okoli kar nekaj) sva splezala po gladkem licu (II-III)(lani sva se nanj vzpela po kaminu na levi strani, približno enako zahtevno).

Nadaljevanje do Stola s tehničnimi težavami ne postreže, a je zato krušljivo. SV greben Stola (od Sedla Belščica do vrha) je plezalna smer II. stopnje in le na nekaj mestih težave pogledajo malce višje (če se težavam umikamo, v nasprotnem je težjih mest veliko več).

Sestopiti sva nameravala po Stolovi 'ferati', ki se je zgoraj začela izjemno neobetavno. Jeklenic in varoval je bilo ogromno, težave pa prav nobene (razen krušljivosti ;). Sprijaznjena s stanjem sva tik nad meliščem presenečeno uzrla zrak med nogami. Sledila je zračna, kompaktna in nasploh prava (a žal kratka) ferata.