Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
31.5.2003: Veliki in Mali Peski

Iz Lepene do Krnskega jezera, po markirani poti na Veliki Šmohor, po brezpotju čez Mali Šmohor na Velike peske, naprej na Male peske, spust k Jezeru v Lužnici, čez Srednji vrh na Prag in po grebenu na Vrh nad Peski. V načrtu sta bila vsaj še Batognica in Krn, a je zatajilo vreme.

Že ob pol desetih je bil pogled s planine Duplje na okoliške vrhove poln temnih oblakov. Na V.Šmohorju je razgled res odličen, žal sva opazovala vse več oblakov in vse manj vrhov, nadaljevanje prek M.Šmohorja na Velike peske je lahko (kota 2110m, ogromen kup peska), tu pa naju je zagrnila megla. Megla se je sicer kmalu poslovila, a sonce je le še tu in tam prebijalo oblake.

Z Velikih peskov sva sestopila pogledat proti Malim peskom in našla precej zašiljeno peščeno sipino. Vrh Malih peskov je kota 2063m, spodaj sva vzpon zastavila na levi strani grebena in vrh dosegla prav po grebenu (močno krušljivo in kar strmo, tudi greben naprej, JV, od najvišje točke je še nekaj metrov precej ošiljen in podrt, vsaj I). Po grebenu sva nadaljevala do škrbine med Malimi peski in Škofičem.

Sestopila sva proti jezeru in se na drugi strani povzpela na Mali vrh, prečila Srednji vrh, 2032m, in dosegla sedlo med Batognico in Vrhom nad Peski (nezahtevno brezpotje). Ob prvih resnejših kapljah sva se po grebenu vzpela na Vrh nad Peski (krušljivo, I), kjer naju je kmalu začel strašiti bog groma. Dež naju je nato pral od vrha do tal, naprej po cesti je močil le še avto ;)