Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
29.3.2003: Na Stol s severa

Iz Medvedjega dola po Janeževem žlebu skoraj direktno na Stol je bil najin cilj. Janežev žleb pada s Stolove škrbine, 2070m, (vzhodno sta Krkotnik s Celovško špico, zahodno je Stol) in ga ne smemo zamenjati z Martinim žlebom vzhodno od njega, ki je bolj strm. (Martin žleb je viden z Mačenske planine, Janežev žleb iz Medvedjega dola in obratno ne velja, ker se skrivata za robom. Na vrhu Martinega žleba se lahko spustimo na vrh Janeževega žleba.).

Na Stolovo škrbino se nisva povzpela, ampak sva nadaljevala desno navzgor po ozkem žlebu (slabih 40°), ki pripelje na glavni greben na višini 2150+ m. Do vrha sva se vzpela po 'ubogem' snežnem jeziku tik levo od grebena. Sneg je bil v soboto obupne sorte. Otoplitev je opravila svoje in namesto betona naju je pričakal drek. Na vrhu je bil sneg še izjemno neugoden, saj so smuči, in sneg z njimi, kar po svoje drsele navzdol. Spodaj sva se mučila po gnoju in nato še v gozdu, da sva končno lahko užila dober rally po zasneženi cesti.

V dobrih razmerah zna biti ta smučarska tura odlična; tudi pozno v pomlad. Ocena težavnosti turnega smuka: bolj zahtevno (II+).