Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
16.3.2003: Na Mojstrovko po Župančičevi

V Župančičevi smeri še nisva imela uspeha in sva poskusila (dve leti nazaj naju je pod grebenom zaustavila orjaška opast). 'Uradno' ima smer na najstrmejšem (vršnem) delu 50-55° (po moji oceni 45-50°), za smučanje nosi oceno IV, zgoraj S5. Zelo lep pristop na Mojstrovko, trenutno so tudi razmere odlične, midva sva bila navdušena.

Strm prehod (grapa) na gredino, nad odcepom za Pripravniško grapo, je bil odličen. Ravno prav trd, da sta cepina lepo prijela. Po široki in 'položni' gredini b.p., potem je sledilo manjše presenečenje. Strm ozebnik (tako v uradnem opisu, pravzaprav je plitka grapa), ki prav z vrha gredine vodi na vršni greben Male Mojstrovke, je bil precej kopen (pred dvema letoma je bilo vse popolnoma zalito). Do vrha se je sicer šopiril neprekinjen snežni jezik, a je bil hudo pijan. Sledi so bile večinoma 'trezne' in so vodile kar direktno navzgor, čez dva kratka skokca. Tudi midva sva sledila. Prestop čez manjšo opast na greben ni bil problematičen.

Seveda sem s sabo tovoril smuči, a se nisem odločil za spust. Drugič, ko bo več snega (za silo bi se sicer dalo smučati, a je mestoma precej trdo in razbito od številnih stopinj, spodaj čaka še ozek/leden prehod). Z Male sva nadaljevala na Veliko Mojstrovko in se po normalki spustila na Vršič.