Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
29.12.2002: Kredarica

Leva, desna, pljuča in srce se prebujata iz dremeža. Krma, desna noga, leva palica, leva noga, desna palica. Vdih, globok vdih in kar naprej leva in desna. Modro in jasno nebo, dolg izdih, belina naokoli, gaz je odlična, trda, mestoma ledena. Letiva po snežni preprogi, Pleša, Vrtača, Malo polje, in vdih in izdih. Kako lepo teče, kako modro nebo, in belina. Vdih, cop, cop, izdih. Vdih, sončni vdih pri pastirski koči, dolg požirek iz nahrbtnika, izdih. Tako prijetno je danes sonce, toplo. Vdih, zadihana sva, in preznojena, a letiva z užitkom. Leva, desna, sonce, modrina in izdih. Nov sneg pod Arnovo glavo, gaz je bolj podrta in naporna. Močnejši vdih, leva, izdih, desna. Letiva po stopnicah pod Vrhom Snežne konte, vdih, polna pljuča sonca, izdih. Lepo, modro. Naporno gazenje po novem snegu, trenuten počitek in globok vdih, sveže, sončno. Utrujena predihava gazenje in spet letiva. Trda gaz, čevelj spodrsava, leva palica, odriv, desna, vdih, vetrnica. Pred Triglavskim domom na Kredarici sva, še zadnji vdih. Izdih, počitek na palicah in sonce, sonce in modrina.

Triglav so oblegale meglice in ljudje. En za drugim so sestopali. Izpostavljena prečnica v levo jih je očitno 'mučila'. Bilo je že kar pozno, a sva šla vendarle pogledat navzgor. Na začetku prečnice sva raje odnehala in obrnila, pa do tam še zdaleč ni bilo najtežje. Gor bi mogoče še kar šlo, ampak dol z enim cepinom mi ne leži. Leva roka nekako maha v prazno in je nasploh nekam odveč.

Sestop s Kredarice sva začinila z ovinkom in gazenjem do Konjskega sedla. Od tu sva vstopila na Konjsko planino (nad njo kraljujeta Cesar in Činkelman) in skočila na neimenovano koto 2092m. V mislih sva imela še sestop po vzhodni grapi med Vernarjem in Činkelmanom. Z vrha Činkelmana je sestop v grapo zelo plezalski in nisva šla niti resno poskušat. Lani poleti sva malo pod vrhom našla prehod v zahodno grapo (ki pada z iste škrbine kot vzhodna grapa), ampak včeraj je bil prehod pod Činkelmanom žal neprehoden (s snegom zametano okno). Za sestop do izteka zahodne grape in po njej gor in dol po vzhodni ni bilo več časa. Tako sva sestopila preko Kurice in točno s temo pritekla v Krmo.