Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
17.11.2002: Košutica

Košutica, 1968m, je najbolj zahodni vrh Košute in je od osrednjega masiva ločen s Hajnževim sedlom. Zemljevid Stola (1990) pravi, da so markacije le na grebenu. Avto sva pustila na cesti pod Ljubeljem, 900m, in takoj sva začudeno uzrla markacije. In te markacije so naju peljale na Planino Korošico in potem naprej na greben zahodno od Košutice (stik z avstrijsko grebensko markirano potjo)(do sem so markacije redke). Po grebenu do Košutice sva sledila 'avstrijskim zastavam', naprej do Hajnževega sedla ni markirano, a je zato zelo dobro zavarovano (jeklenice) in shojeno. S Hajnževega sedla sva po markacijah sestopila na izhodišče.

Kako to, da so vremenske napovedi tako precizno formulirane in še bolj dosledno napačne v detajlih. Dež naj bi začel šele proti večeru, naju so že po slabe pol ure pozdravile kaplje in kmalu zatem naliv z vetrom, ki se je po eni uri umiril v dež, babje pšeno in grebenski orkan. Naj se v drugo poskusi naslednja, nekoliko manj precizna in bolj ohlapna, vremenska napoved (Andrej Velkavrh, si upaš tole napovedati?):

Jutri pričakujemo do največ 2 m novega snega, le izjemoma več. Dežja (tam kjer ne bo snežilo) bo padlo do 1000 mililitrov, ponekod lahko več. Sonce bo vzšlo ob 7:20 in bo zašlo ob 16:15, tako da lahko pričakujemo največ 9 ur sončnega in jasnega vremena. Veter bo pihal z močjo do 200 km/h in to z vseh strani. Lahko tudi z vseh strani naenkrat. Možno je, da bo na vrhovih njegova hitrost še večja, lahko pa, da bo dan brez sapice. Megla je možna, prav tako oblačnost, a puščavskega peska naj predvidoma ne bi bilo... :))