Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
20.6.2002: Brezpotni del grebena Košute

Brezpotni greben od Tolste Košute do Košutnikovega turna sva prečila lani. Toda nisva znala določiti posameznih grebenskih vrhov: Obliči in Gamsovke. Tokrat sva se oborožila s TTN in Klinarjevim opisom v Karavankah. Od izhodišča, okoli 1250m, vzpon do Dolge Njive, mimo krav in potem kar naravnost navzgor (čistina med rušjem) na Tolsto Košuto.

Do najnižje grebenske točke, 1994m, je prijeten grebenski sprehod (dvoglavi vrh Tolste Košute). Sledi vzpon na Obliče. Vzhodni vrh Obličev sva določila, glavnega seveda še lažje, a pri najboljši volji ni nobenega zahodnega vrha. Nadaljevanje grebena je še lepše in zanimivejše: Gamsovke, ki so sestavljene iz več grebenskih vrhov. Dva najbolj izrazita in skoraj enako visoka sta koti 2055.6m in 2057.6m. Vse grebenske težave so zbrane pri najvišji Gamsovki (zahodni vrh). Težave so kratke in do II. stopnje: na predvrh nas čaka krajši prag, potem spust s tega predvrha in še spust z Gamsovke (klin za spust), drugje težave dosežejo I. stopnjo.

S Košutnikovega turna sva nadaljevala na Macesje da si razjasniva še uganko Perilnika. Mislim, da je višina 2124m za Macesje napačna. Višina je pobrana s TTN, vendar z napačne kote. Najbrž je višina nekaj nad 2130m (Avstrijci: 2132m), vendar za malenkost nižja od Košutnikovega turna, 2133m. Macesje je na vzhodni in zahodni del ločeno s sedlom, 2010m (zahodni vrh se piše Užnik). Vizualni kandidat za Perilnik bi moral biti med sedlom in glavnim vrhom Macesja, 2060-2070 m. Glede na Klinarjev opis je kandidat tudi zahodno od sedla, 2041m, ki je grebensko povsem neizrazit.

Z Užnika sva videla navzdol do ceste in sva jo kar nagliho sestopila: grapa pripelje prav do ceste. Malce po strmih travah, večji del pa sva šla po grapi. Pot je najkrajša, a ni ne najhitrejša in ne udobna.