Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
8.6.2002: Nad Kuhinjo špica čez Cmir

Spodaj vreme lepega ni preveč obetalo (rosilo je), višje (na Tominškovi) sva videla kar nekaj sonca in na Begunjskih vratcih se je za dolg trenutek celo povsem zjasnilo. Nadaljevala sva po markirani grebenski poti prek Rjavčevih glav do Cmira. Sestop z južne Rjavčeve glave (2361m) je bil siten, saj je vsaj polovica klinov povsem zakrivljenih navzdol, za nameček so bili vsi 'totalka' mokri.

Vreme se še ni podrlo in sva sklenila nadaljevati do vrha Nad Kuhinjo špica (zanimivo ime vrha: res je špičast in nad Kuhinjo). Opisa pristopa ni, a zemljevid pravi, da v grebenu manjka ena izohipsa (2275). In res, po grebenu (dejansko nekoliko pod njim na desni strani: strm skrotast in travnat svet) sva prišla do 2300. Tu je sitna pregrada pravokotno na greben. Midva sva se spustila navzdol po pobočju do nekako 2200m, potem sva prečila čez pregrado in se spustila na melišče pod Nad Kuhinjo špico (II, zaradi krušljivosti). Po melišču in travah in lažjih skalah sva prilezla na vrh z možicem (2266m), rama Cmira. Vendar ta špica ni najvišja v 'mikro okolici', le malce nazaj po grebenu do Cmira je še ena višja (2274m). Malo sva se spustila, prečila in potem vzpela po podrtiji do grebena in levo na vrh (2274).

Tu sva obžalovala, da sva nahrbtnik pustila na vrhu Cmira. Kajti vse je kazalo, da obstaja prehod direktno navzdol in potem pred skokom v desno do krnice Za Cmirom. S Cmira sva se v krnico Za Cmirom spustila po pobočju nekoliko v desno do melišča in potem levo v žleb, ki pripelje v krnico. Lahek sestop, vendar ga je potrebno dobro zadeti, drugače smo na nagnjenih gladkih ploščah in morda nas čaka še kak skok. Navzdol je šlo do gozda po lepem melišču skoraj brez truda.

Avto je bil odklenjen (glavno parkirišče v Vratih, celo precej ljudi je bilo). Na voznikovi strani sta bili na vrhu vrat dve grdi 'štrahi'. A očitno tako ni šlo v avto. Vlomilec si je malce ogledal še sovoznikova vrata, ki imajo sled od prejšnjega vloma. Z izvijačem je šel pod kljuko in tako 'neprofesionalno' navil, da je močno vdrl pločevino. Krasno. Denarja seveda nimava nič več v avtu, tako da je ostal praznih žepov. Naj se to govno odstrani z gora. Spodaj vlamljajo, zgoraj 'planinci' (beri enkratletni turisti) smetijo, da je žalost.