Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
11.5.2002: Zadnji Dolek in Križ

Nameraval sem smučati z Dolkove špice v Zadnji Dolek (svet med Dolkovo špico in Škrlatico). Prišla sva v Zadnji Dolek (nekako do 2350+ m) in tu naju je ustavilo strmo pobočje zelo mokrega in globokega snega. Palica je šla z obročkom vred za slab meter v globino. Obrnila sva. Prismučal sem do prečne poti pod Dolkovo špico (J od Kuclja).

Od bivaka sva skočila na Križ. Malce je začelo deževati, na grebenu se je pa ulilo. Pritrmarila sva do vrha. Smučati se lahko začne tik pod vršnimi skalami, neha se nekje na 1700m. Spotoma sem pobral palico (ki mi jo je kloža vzela pred dvema tednoma, nekje tam blizu se skriva še ena).

Na strmem gozdnem delu (tik ob markirani poti) pod Dolkovo glavo sem gor grede opazil RedBullovo piksno (če bi imela krila, bi svinjala kje drugje). Za test sem jo iz navihanosti položil prav lepo na sredo potke. Tako je namreč nihče ne more zgrešiti, sem si mislil in sem se tudi pošteno zmotil. Nad rdečim bikom sva srečala 9 (devet) gornikov (gotovo jih je bilo še več, ampak midva sva imela daljši ovinek do Dolka) in v dolino sva se vračala zadnja. Piksna je počakala na naju. Pri bivaku sem ravno tako namočil lakmusov papir. Prazno rdeče-belo vrečko Metroja (najdeno v okolici) sem obtežil s kamnom slabih 10m SZ od bivaka. Pustim se presenetiti ;)