Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
28.4.2002: Križ

Novi sneg kljub pozni uri ni bil južen. Strnjena snežna odeja je od okoli 1600 m navzgor. Ambient v dolini, ki pada iz Stenarskih vratc, je povsem zimski (nekaj snega je sem tudi napihanega, zato se na mestih udira).

V položni dolinici pod vršno steno Križa se je šele videlo (tu ni nič napihanega), koliko snega je v soboto res padlo: 15-20 cm. Problemi so se začeli, ko dolinica preči naprej proti robu Kriške stene, 2289 m. Gaženje po ravnem ni noben hec in sva poskusila kar direktno navzgor proti Bovškim vraticam. A sva po desetih metrih odnehala, saj je tu veter odložil ogromno snega (mehka kloža, udirati se je začelo do riti). Kmalu potem, ko sva obrnila in diagonalno sestopala teh nekaj metrov, se je pokazalo, da je tule prava mišnica. Utrgal se je kložast plaz (do ravnice - deset metrov), ki mi je ukradel smučarske palice. V primeru, da bi z Bovških vratic direktno navzdol kdo smučal, bi se sprožil zelo velik kložast plaz. Nevarnost kložastega plazu je na tem mestu trenutno ogromna!!

Takrat sta proti nama smučala dva gornika. Usmerila sva ju stran od direktarice. Izvedela sva, da je na grebenu tak veter, da nista zlezla do vrha. Tako sva tudi midva obrnila in z Marijaninimi palicami sem odsmučal navzdol (Marijana še vedno ne smuča). Smuka je bila zelo v redu in vse na meni je bilo večji del bolj belo kot ne :)