Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
30.3.2002: Prestreljenik z Nevejskega sedla

Letos sva že šla na Prestreljenik in ga tudi odsmučala z vrha, čeprav je bil podatek o snežni odeji na Kaninu 20cm. Tokrat je podatek: 50cm...

S sedla sva štartala peš (ostali se večinoma dajo dvigniti), proti Prevali je bila tako že skoraj gneča. Malokrat so gorniki, ki jih srečujeva, na isti hitrosti kot midva, tokrat naju je proti Prevali zasledovala smučarka, proti Sedlu pod Prestreljenikom pa tekač na smučeh!? Ni mu spodrsavalo!

Gaz na Prestreljenik je potekala tik ob grebenu, ki se vzpenja s Sedla. Srečala sva nekaj sestopajočih, ki so očitno imeli težave (mestoma je bilo trdo, da cepin ni šel kaj prida notri). Nek Avstrijec se je hudo lovil brez derez in cepina. Precej lažja je smer po nekakšni 'dolinici' na vzhodnem pobočju. Ne vem, zakaj ni bilo tam nič sestopajočega prometa.

Smuči sem nataknil na vrhu in zapeljal navzdol. Takoj sem prečil proti 'dolinici' (SV), saj so bili po smeri pristopa kopni skoki. Malce siten (trdo in ozko) je bil prehod na prečko. Po 'dolinici' navzdol je šlo prelahko, tako da sem kmalu zavil desno, kjer se je obetalo nekaj večjih težav. Razbit teren (stopinje), trdo (senca) in ozko. Z ostrimi robniki je kar šlo.

Nižje je dobra pomladna smuka. Po ravnem pred žičnicami sem pogrešal mažo, za dobro izravnavo sem si potem izprosil kratek 'lift s talarji'.