Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
8.2.2002: Jalovčev ozebnik

Nov sneg na trdo podlago. Ni boljšega. In edina res zanesljiva varianta letos je, kaj pa drugega, Jalovčev ozebnik. Upala sva, da ne bo preveč gneče in dočakala popolno presenečenje. Ko so snežne razmere v ozebniku najboljše, sva večinoma kar sama. Tudi danes je bilo tako...

Pred nama je (slabe pol ure) s Planice štartal le en! smučar (bila sva kar pozna). Potem nas je šlo v kratkem času še pet. V gozdu je bilo novega snega malo, a takoj iz gozda ven je bila druga pesem. Pričelo se je močno udirati (večkrat popusti spodnja plast snega).

Spodaj je bil sneg še malo moker in višje zmeraj boljši. Zgazil (vse peš, ne na smučeh) sem takorekoč od gozda do vrha Jalovčevega ozebnika. Novega snega je bilo 30-40cm. V ozebniku okoli 30cm. Vrh ozebnika je bil spihan (20m) in trd. Višje se je spet 'lepo' udiralo. Danes trud in gaženje ni bilo vprašljivo, vse bo bogato poplačano pri spustu.

Za nama v ozebnik ni bilo nobenega smučarja, odnehali so v izteku ozebnika?! In vse sem jim tako lepo zgazil (do ozebnika in v ozebniku). Ni mi jasno, kako lahko odnehaš pred prvinskim užitkom? Rekel si, da boš obrnil, če se bo udiralo do ramen. Pa saj si imel stopinje!

Smučarija v ozebniku je bila tako navdušujoča (deviški sneg, globok pršič, potoneš v ovinek, se dvigneš, lebdiš v snegu/zraku, in spet potoneš v ovinek), da sva stvar morala ponoviti. Kje sva si zaslužila tako naklonjenost. Sedaj si neskromno domišljam, da naju ima Jalovec rad. ''Jalovec, zelo drag si nama! Od prvega stika.''

Malo pod ozebnikom je večja skupina smučarjev zavila proti Kotovemu sedlu. Midva pa še enkrat navzgor. Kako lahko je vzepnjanje po narejenih stopinjah. Prijetno in nato užitek. Smučanje. V drugo je bilo še bolje. V ozebniku se je vzpenjala skupina treh gornikov/nesmučarjev in pa, še nekdo bo užival, končno tudi smučar.

Smučarija pod ozebnikom je bila povprečna. Malce skorjice, bolj moker/težek sneg in spet v redu sneg in nato je začelo hreščati pod smučmi, saj se pobeljenih skal ne vidi. V gozdu je šlo fino, po tekaški stezi solidno. Dobro je imeti mažo, tudi na vrhu.