Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
13.1.2002: Prisank

'Čez dan se bo pooblačilo in začelo bo snežinkati.' In sva začela na Vršiču s krajšo turo na Prisank. Nebo je bilo žal že oblačno, tudi snežinkati je pričelo.

Vseeno sva ugotavljala, da je vreme kar prijetno. Navzgor sva šla po grebenski poti, ki se je 'markiranemu' ovinku v spodnjem delu vzpona izognila skozi plitvo in kar strmo grapo. Na vrhu te grape se pride na greben (pogled vzame sapo) in na markacije. Navzgor do Prednjega okna težav ni. Nad oknom se gaz po bolj strmem snežišču v desno umakne klinom. Višje, razen precej spolzkih skal (spihano), težav ni.

Vreme gre seveda po svoje, tako da se je proti vrhu krmežljavo kazalo sonce. In na vrhu se je zjasnilo. Povsem jasen dan. Hvala! V tem letu so na vrhu trije zapisi, dva sta šla gor pred nama prav danes. V knjigi sta zapisala 'južni sestop' in tudi midva sva se odločila za to varianto.

Hja, če te markirane poti ne poznaš na pamet, lahko v snegu fališ. In predhodnika sta falila odcep, ki še pred 'Jubilejno' škrbino zavije desno. Sestopala sta naravnost navzdol (ob Zvonikih), kjer ju je čakal navpičen skok. Nenamerno sva ju malce zasula s snegom in potem v odkup s stopinjami kazala pot. Prav po markirani poti ne gre, prvemu težkemu delu (kjer ni dovolj klinov, a je močno izpostavljeno) sva se nekaj višje ognila po ozki grapci naravnost na snežišče. Do tal gre potem prav prijetno.