Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
12.1.2002: Jalovec in Veliki Ozebnik

Kar nekaj zapisov je bilo o dobrih smučarskih razmerah v Jalovčevem ozebniku. Smučat še ne greva, čakava na sneg! Zato naju pa mika zimski vzpon na Jalovec in ogled vrhnjega dela Loškega žlebu. Za danes je napovedan lep dan...

Avto sva pustila v Planici in dobro razpoložena prišibala v Tamar. Od tu sva po dobro shojeni potki močno grizla strmino in skozi Jalovčev ozebnik sva imela 'ornk' dirko (na škrge). Na vrhu naju je toplo pozdravilo sonce in prečudovit dan. Majčkeno naju je le grizla misel na številne smučarje, ki se bodo navzdol spustili s smučmi. Razmere so proti pričakovanju res dobre (najbrž takih drugje ni): prismučati se da prav do avta!

Ko sva se nadihala, sva počasi in v vse daljšem razgledu nadaljevala proti vrhu Jalovca. Pot je dobro shojena (prav tam, kjer poteka markirana pot) in ni tako zelo zahtevna. Tudi na mestu, kjer je izpostavljenost največja (nad Loškim žlebom), večjih težav ni.

Po sestopu z vrha Jalovca sva zavila v Loški žleb. Najini podatki pišejo, da še ni bil presmučan. Morda čaka prav naju? Vrhnjih 50m ni pretirano strmih, nižje je potem kopen in navpičen skok (5-10 m), ki bi bil ob večji količini snega lahko zalit. Čez skok se nisva mogla spustiti (brez vrvi ne gre), nižje skokov ni bilo videti.

Dan je bil še visok in lep in sva zagazila še proti Velikemu Ozebniku. Tam, kjer se teren postavi pokonci, snega ni prav veliko. Po ozkem zasneženem jeziku sva prečila v levo (izpostavljenost je veliiika) in potem navzgor, kjer je kaj snega. Preplezala sva nekaj krajših kopnih delov, vse skupaj je bilo kar sitno. Na vrhu sva bila sredi divjine - Veliki Ozebnik to zimo najbrž še ni videl obiska. Sestop je bil prek kopnih delov še precej bolj siten kot vzpon. Sneg je trd (tu cepin dobro zagrabi) ali prhek (če je snega dovolj gre, drugje pa...). Vzpon na Veliki Ozebnik je v teh razmerah precej težji od Jalovca.

Z Jezerc sva se dvignila nazaj na vrh smučarskega štarta, kjer je na zasluženo nagrado čakalo še precej smučarjev. V peš sestopu sva šibala do Tamarja, kjer nama je oskrbnik na račun koče postregel z dobrim čajem. Hvala! V takem zimskem dnevu naporov ni zaznati, je toliko lepega v zraku.

V 'razvrednoteni' Planici so imeli rally... Vsak po svoje.