Marko Kern
Marijana Cuderman
Marijana & Marko
25.12.2001: Špikova škrbina iz Krnice

Že večkrat sva od daleč opazovala grapo, ki se iz zatrepa Gruntovnice vzpenja naravnost na Špikovo škrbino. Smučarska smer (III). Danes jo greva od blizu spoznat. Iz Krnice po poti proti Špiku do zatrepa široke grape Gruntovnice. Desno gre nemarkirana pot v Veliko Dnino in midva sva zavila v položno grapo na levi strani zatrepa. Do sem je bila pot hudo sitna: snega je premalo, skale so gladke, balvani so razmetani naokoli in drsi kot za stavo. Vstopnico sva torej plačala, predstava je bila (kot vedno) vredna mnogo več.

Grapa je spodaj kar široka in položna. Do sem snežne podlage (pod novim snegom) ni bilo, nekaj višje naju je le pričakala. Kmalu se naklon grapi poveča, z derezami in cepinom ni nikakršnega problema. V zgornji polovici se grapa močno zoži (manj kot širina smuči - za neprekinjeno smučanje bo torej potrebnega še malo več snega) in malo višje sva morala zlesti čez manjši kopen skok (1-2 m).

Na vrhu grape (2100- m) se v desno teren odpre (od tu se da brez problema pod ostenjem Male Ponce sestopiti v Veliko Dnino), po njem sva se vzpela na Škrbino. Zgoraj je celo vpisna knjiga. Zapisov je neverjetno malo, dve strani nazaj se že piše leto 1995 in Šrauf in Jasna. Z vrha naju je pregnal veter, na vrhu grape pa veselo pozdravilo krmežljavo sonce.

Časa je bilo dovolj. Z vrha grape proti Lipnici mora nekje peljati smučarska smer (Labirint: IV+, mesta S5). In sva malo poskusila. Prvih sto metrov je prav fletnih, potem se stvari začnejo cepiti. Leva varianta je imela na vrhu skok, čez se pa ni videlo (z več snega tu najbrž ne bo problema). Desna varianta se je višje cepila (tako je izgledalo). Žal je bil vhod v desno varianto kopen/leden in zoprn, za naju tu ni bilo kruha. Nomen est omen, sva ugotovila in se odločila za sestop po smeri vzpona. V Krnici sva bila bogatejša za eno lepših tur v zadnjem času.