Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: lektoriranje, lektoriranje, cena lektoriranja

Moje vprašanje se glasi: kje bi človek našel poceni lektorja za svoje diplomsko delo, po možnosti kakšnega študenta ali absolventa slavistike? Uradno lektoriranje namreč pride tako drago, da si takšnega luksuza ne morem privoščiti.

Šuss se z lektoriranjem načelno ne ukvarja. Malo težko je tudi kogar koli iskati, če ne vemo, za kakšen obseg besedila in za kakšno vsoto denarja gre. V iskanju nižjih cen za lektorske storitve (od, kot pravite, uradnih) se obrnite na kak študentski servis. Tam lahko dobite okviren razpon cen, ki jih ‘njihovi’ študentje zahtevajo za lektoriranje, potrudili pa se bodo tudi, da najdejo študenta, ki bi bil pripravljen prevzeti vaše naročilo.

Druga možnost je, da stopite na Oddelek za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete (Aškerčeva 2, Ljubljana) in na oglasno desko ali zraven nje obesite sporočilce s svojo željo in telefonsko številko, naslovom elektronske pošte. Ni izključeno tudi, da boste tam našli kak listek, ki oglašuje prav to, kar iščete, torej cenejše/študentsko lektoriranje.

Pri interpretaciji cene ne pozabite vprašati po enoti. Na študentskih servisih običajno posredujejo cene lektoriranja na stran, kar pa potrebuje nadaljnjo obrazložitev. Klasična založniška avtorska pola obsega 30.000 znakov (štejejo tudi presledki) na 16 straneh, torej bi bila stran 1.875 znakov. Ponekod imajo za enoto (stran) tudi 1.800 znakov. Cena pa je seveda odvisna tudi od zahtevnosti oziroma kvalitete besedila. Skratka, vedeti morate, o čem se pogovarjate.


© 1998-2004, ŠUSS