Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: slovarji, slovenščina za tujce, učenje slovenščine

Imam nek problem. Vem sicer, da to ni ravno vaša tematika, toda morda mi lahko pomagate. Svojo punco (je Nemka) bi zelo rad naučil slovenskega jezika, toda ne vem, kje bi našel primerno literaturo. Ali mi lahko poveste, če obstajajo knjige, učbeniki?

Verjetno je najbolje, če jo opremite s kakšnim takšnim kompletom ‘slovenščina za tujce’, kot so opisani v prejšnjem odgovoru. O slovarjih vam za vaš konkretni primer lahko povemo še to, da založba DZS ponuja na CD-ROM-u tako slovensko-nemški kot nemško-slovenski slovar.

Ko smo na COBISS-u v okvirček ključne besede vtipkali ‘slovenščina za tujce’, smo dobili 65 zadetkov. Katero knjigo boste izbrali vi, je odvisno tudi od njene dosegljivosti (katero imajo v vam najbližji knjižnici ali knjigarni), zato vam jih tukaj ne bi naštevali. Gradivo Centra za slovenščino kot drugi ali tuji jezik boste verjetno dobili samo v knjigarni Filozofske fakultete (na začetku Slovenske ceste, pod arkadami za vogalom od vhoda na Fakulteto). Za nakup prek interneta pa lahko pobrskate po spletnih straneh slovenskih založb — nekakšen seznam spletnih naslovov dobite na spletni strani RIS-a — bi se pa kaj našlo tudi pri vodilnih svetovnih internetnih knjigarnah.

Upamo, da bo slovenščina (tudi z našo pomočjo) pridobila novo govorko.


© 1998-2004, ŠUSS