Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: slovarji, slovarji, hrvaško-hrvaški slovar

Sem profesorica slovenščine in včasih t. i. srbohrvaščine. Veliko se ukvarjam tudi s prevajanjem, ampak žal imam velikokrat težave, ker nimam dovolj dobrih slovarjev. Zakaj? Ker jih ni moč več nabaviti, zato skušam po tej poti izbrskati kakšno informacijo in ali ima morda kdo kakšen slovar večjega obsega, ki ga ne potrebuje, meni pa bi prišel zelo prav. Ali pa je morda že kdo izdal kakšnega novega (založba). Hvala za odgovor.

Žal iz vašega pisma ni razvidno, kakšen slovar potrebujete, domnevamo pa, da gre za slovensko-srbohrvaški ali srbohrvaško-slovenski slovar. Zadnja slovarja te vrste je sestavil Janko Jurančič: Srbskohrvatsko-slovenski slovar, Ljubljana, DZS, 1986, ter Slovensko-srbskohrvatski slovar, Ljubljana, DZS, 1989.

Sam sem pred kakim letom slovarja videl v Mariboru, v knjigarni, ki deluje v okviru Kible, Ulica kneza Koclja 9, Maribor. Kolikor mi je znano, v bližnji prihodnosti tovrstnih slovarjev ne namerava izdati nobena založba, kljub temu, da so tako rekoč nedosegljivi oziroma razprodani. Občasno je moč kupiti kak starejši izvod v različnih bukvarnah, ki jih je v Ljubljani kar nekaj.

Leta 1994 je na Hrvaškem izšel dober hrvaško-hrvaški slovar: Vladimir Anič, Rječnik hrvatskog jezika, Zagreb 1994. Za kakšno novo izdajo lahko tudi vi pobrskate po http://www.hr. Delno uporaben je tudi Razlikovni rječnik srpskog i hrvatskog jezika (avtorja Vladimira Brodnjaka), ki je izšel leta 1993 pri založbah Školske novine in Hrvatska sveučilišna naklada v Zagrebu.

Dotični slovarji so dosegljivi tudi v večini slovenskih knjižnic, njihovi katalogi pa na naslovu http://www.izum.si/cobiss.


© 1998-2004, ŠUSS