Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: besedotvorje, dvojnice, imena, skupna imena, strokovni izrazi, računalniški izrazi, medmrežje ali medomrežje, tvorjenje besed, obrazilo -je

Ali je kakšna vsebinska razlika med ‘medmrežjem’ in ‘medomrežjem"?

Za marsikatere besede/pojme računalništva in informatike velja, da še niso splošno sprejeti, dorečeni in uveljavljeni. In v vsej tej infozmedi tudi različici, kot sta medmrežje in medomrežje, zagotovo še ne vsebujeta splošno sprejete vsebinske/pomenske razlike.

Njuna razlika v pomenu tudi ne izhaja iz njunih struktur. Medomrežje naj bi vključevalo več omrežij, medmrežje pa več mrež, zato nekateri trdijo, da je pravilneje medomrežje. Pri tem pa je treba upoštevati vsaj troje:

1. Obrazilo -je lahko prinaša tudi pomen več x (tako imenovana skupna imena, npr. kolesje — več koles), torej tudi mrežje lahko pomeni več mrež, in to je lahko tudi pomen omrežja.

2. Žargonske pomene omrežja in mreže in morebitno ustaljenost izrazov v (računalniški, elektrotehniški ali telekomunikacijski) stroki.

3. Relativno lahek izgovor, zapis itn., kar lahko včasih da prednost tudi pomensko samo 95-odstotno oziroma ne povsem ustrezni besedi pred pomensko 100-odstotno ustrezno — to govori v prid medmrežju.

Gre za dve različni slovnično legitimni besedni tvorbi, ki imata precej verjetno istega nanosnika.


© 1998-2004, ŠUSS