Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: pomen, pomen besed, vertikalni koncern, horizontalni koncern

Zanima me kaj pomeni ‘vertikalni’ in kaj ‘horizontalni’ koncern? Na to sem naletela pri svojem projektnem delu o Intereuropi. In sicer pri zduževanju Intereruope z Luko Koper. Zduržili naj bi se v VERTIKALNI KONCERN!

Na vaše vprašanje bi lažje od nas odgovoril kdo z vsaj nekaj znanja ekonomije. Mi o ekonomskih odnosih ne vemo ravno dosti, zato smo vaše vprašanje naslovili na prijatelja ekonomista. Odgovoril nam je dovolj slikovito, da smo razliko razumeli, zato vam kar posredujemo njegov odgovor:

Horizontalno pomeni, da ima nek koncern profitne centre, ki imajo lahko precej različne dejavnosti in so povezani samo zato, ker so zaradi ekonomije obsega stroški nižji. Se pravi, da delujejo vsi precej za sebe in kot samostojne enote.

Vertikalni koncern pa je povezana enota, kjer vsak del dela nekaj za nekaj višjega. Na primer: eden dela vijake, drugi matice, tretji ploščice, da četrti sestavi in proda pralni stroj.

Pri horizontalnih koncernih je dejavnost bolj verjetno neka storitvena dejavnost, kjer lahko dela vsaka enota zase, a je pač ceneje, če delajo skupaj. Eden vozi zelenjavo, drugi kolesa, in oba uporabljata iste kamione, špedicijo ... in dosegata boljše, nižje cene, večji profit, večjega mercedesa za direktorja ...To se pri neki Intereuropi in Luki Koper zdi možno, ker imata obe podjetji verjetno n dejavnosti, ki imajo neko skupno točko.


© 1998-2004, ŠUSS