Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: pomen, pomen besed, neznane besede, brazilizacija

Obrazložite mi pojem BRAZILIZACIJA.

Brazilizacija po vsej verjetnosti ne more pomeniti nič drugega kot proces, ko se neka stvar brazilizira, to pa najverjetneje pomeni, da postaja kot Brazilija oz. brazil. Če sestavimo oba pomena dobimo: proces postajanja (kot) Brazilija oz. brazil. Tako bi se lahko pred kakimi sto leti, ko meje v Južni Ameriki še niso bile najbolj jasno določene, reklo, da se kaka regija brazilizira, ker se približuje članstvu v Brazilski federaciji. Ker pa je ta beseda očitno novejšega datuma, gotovo ni vezana na ozemeljsko pripadnost Braziliji.

Ko rečemo, da se neka stvar brazilizira (to sklepam po analogiji s podobnimi primeri), mislimo s tem, da pridobiva nekatere lastnosti, ki so za nas tipično brazilske. Tako bi lahko rekli, da se evropski nogomet (še posebej španski) brazilizira (ker v Španiji igra vse več Brazilcev, ti pa igrajo za Brazilijo značilen nogomet (s številnimi preigravanji in samostojnimi prodori)); lahko bi rekli, da se pustni karnevali po svetu brazilizirajo, ker je karneval v Riu pojem karnevala, po katerem se verjetno zgledujejo vsi, ki bi se radi veselili, itd. Ravno tako brazilizirajo našo mladež (tiste, ki to poslušajo) razne makarene in lambade. In še bi lahko naštevali. Vendar se zdi, vsaj meni se to zdi najverjetneje, da je brazilizacija povezana z za Brazilijo značilnim družbenim razvojem, kjer se izgublja srednji sloj, na njegov račun pa se krepita višji (bogataši) in predvsem nižji (številni prebivalci favel).

Brazilija je ime dobila po vrsti drevesa — brazilu — iz katerega so izdelovali nekdaj popularno barvilo. Brazilizacija bi lahko pomenila tudi barvanje z barvilom iz brazila. Žal ne vem, kako se imenuje barvilo, narejeno iz brazila, in te predpostavke ne morem potrditi.

Kot lahko vidite, je težko ugotoviti, kaj natančno beseda pomeni, saj ni sobesedila. Nekaj pa je gotovo. Tako kot amerikanizacija pomeni mekdonaldse (ne mislim samo konkretnega McDonaldsa, ampak to vrsto restavracij), kokakole itd., tudi brazilizacija lahko pomeni prenos nekaterih za to deželo značilnih lastnosti v novo okolje. Pa tu ne gre le za kulturo, šport in gospodarstvo, tudi podžunglenju bi se lahko tako reklo, ali pa favelizaciji, rasti števila brezdomskih otrok itd.


© 1998-2004, ŠUSS