Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: besedotvorje, besedišče, kostumografka ali kostumografinja, dvojnice, tvorjenje besed, obrazilo -ka, tvorjenje besed, obrazilo -inja

Ali mi lahko prosim poveste, kakšna je razlika med (a) kostumografko in kostumografinjo, (b) koreografko in koreografinjo ter (c) scenografko in scenografinjo? Gre morda za banalno razliko med pravilno in nepravilno rabo ali morda za kaj drugega?

Za primera a) in b) SSKJ navaja obe obliki: kostumografka, kostumografinja in koreografka, koreografinja. Med oblikama ne vzpostavlja pomenske razlike. (Gre za osebo ženskega spola, ki opravlja določeno delo/poklic.) Vendar pri slovarskih geslih z obliko na -inja navede tudi obliko s -ka, pri geslih z obliko na -ka pa ne navede oblike na -inja. To bi lahko razumeli kot dajanje prednosti obliki na -ka, čeprav ob obliki na -inja SSKJ ne navaja, da bi šlo za manj zaželeno obliko. Kljub temu sta pravilni obe obliki.

Za primer c) pa navaja le obliko scenografka. Po analogiji pa seveda lahko tvorimo tudi obliko scenografinja, ki je s stališča slovenskega besedotvornega sistema pravilno tvorjena beseda. Kadar obstajajo take dvojnice in kadar se beseda/pojem rabi dovolj pogosto, običajno jezik skozi rabo sam eno odpravi ali pa med njima vzpostavi pomensko razliko (ta je lahko minimalna, lahko pa se nanaša tudi samo na čustveno obarvanost besede). Ustrezni sta torej obe obliki, navadno se odsvetuje le izmenična raba oblik iste besede znotraj istega besedila. Kolikor mi je znano, med oblikama ni pomenske razlike, žal pa ne poznam odnosa ljudi, ki opravljajo te poklice, do navedenih besed; možno je, da oni v te dvojnice vkodirajo še svoj odnos ali pripadnost določeni ‘šoli estetike’.


© 1998-2004, ŠUSS