Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: vezniki, sestavljeni vezniki, vezniki, bodisi-bodisi, vezniki, bodisi-ali, vezniki, ali-ali, vezniki

Vaše strani so super in sem prav vesela, da sem jih, čisto slučajno, odkrila. Imam pa naslednji vprašanji: Ali je veznik ‘bodisi — bodisi’ nedopusten in ga je res potrebno zamenjati z ‘ali’?

Bodisi — bodisi je v knjižni slovenščini popolnoma pravilen veznik. SP 62 (slovarski del) in SSKJ kot enakovredne navajata možnosti: bodisi — bodisi, bodisi — ali, ali — ali. Vsi trije pari se uporabljajo za vezanje stavkov ali stavčnih členov, ki se vsebinsko izključujejo ali pa kažejo na možnost izbire.

Stavčni členi:

  • prebivalci so se bodisi poskrili bodisi razbežali;
  • tu ni nobenega bodisi po kvaliteti ali razširjenosti vplivnega medija;
  • naj pride v šolo ali oče ali mati ali kdo drug.

Stavki:

  • bodisi da ga je spekla vest bodisi da ga je obšlo usmiljenje, otrokom je prizanesel;
  • v službo lahko pride bodisi takoj ali pa počaka pol leta;
  • ali ubogaj ali boš pa tepen.

Še pripombi:

veznika bodisi ni običajno uporabiti trikrat zapored (vsaj dokumentirano to ni in tudi sodbe večine govorcev, vendar ne vseh, kažejo, da taka raba ni možna), medtem ko z veznikom ali to je mogoče (že navedeni primer: naj pride v šolo ali oče ali mati ali kdo drug). Veznik bodisi močneje nakazuje dvojno in hkrati tudi izključujočo izbiro, veznik ali pa samo izbiro (tudi trojno), ki ni nujno izključujoča (primer: naj pride bodisi jutri bodisi v torek ali sredo, kjer bodisi ni zamenljiv z ali, saj bi izbiro namesto dvojno (izbira je v bistvu dvakrat dvojna, dvostopenjska, prvič izključujoča in drugič ne) lahko razumeli trojno in neizključujoče).

Kombinacije ali — bodisi (v tem vrstnem redu) nismo zasledili ne v pisni ne v govorjeni obliki.

Bodisi — bodisi in bodisi — ali se uporabljata predvsem v pisnem in govorjenem knjižnem jeziku, včasih pa tudi v pogovornem, čeprav redkeje. Sodbe nekaterih govorcev so, da je veznik bodisi — bodisi v pisnem jeziku, predvsem leposlovju, celo primernejši od ali — ali. V pogovornem jeziku pa ga ponavadi zamenjujemo z ali — ali, ker bodisi — bodisi lahko izzveni rahlo izumetničeno ali vzvišeno (če seveda ne želimo doseči ravno tega).


© 1998-2004, ŠUSS