Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: prevzemanje, iz (srbo)hrvaščine, skladenjska vezljivost, besedne zveze, raba besed, konec/s konca/na koncu 20. stoletja

Pošiljam vam naslednjo besedno zvezo (naslov poglavja): Sodobna vila s konca 20. stoletja. Zveni zelo grdo, zato sem skušala potem akrobatsko izpeljat lepšo obliko:

Sodobna vila konec 20. stoletja,

Sodobna vila koncem 20. stoletja,

Sodobna vila konca 20. stoletja,

... pa se mi zdi, da vsaka izmed naslednjih možnost precej spremeni pomen. Meni osebno se zdi druga še najboljša, vendar slutim, da bo stroka protestirala. Prosim, za čim več mnenj.

Sodobna vila koncem 20. stoletja,

Sodobna vila konca 20. stoletja,

... pa se mi zdi, da vsaka izmed naslednjih možnost precej spremeni pomen. Meni osebno se zdi druga še najboljša, vendar slutim, da bo stroka protestirala. Prosim, za čim več mnenj.

Na to vprašanje je odgovoril vsak Šussko posebej. Pod vsakim primerom sta navedena dva odgovora/komentarja, na koncu pa so navedeni še trije odgovori, ki ne obravnavajo vsakega primera posebej. Posamezni odgovori so med seboj ločeni s tremi zvezdicami, primeri pa s črto. Hoteli smo prikazati raznolikost mnenj znotraj Šussa, zato se nam je zdelo bolje odgovor pustiti v taki obliki.

 

Sodobna vila s konca 20. stoletja

Vila je bila ustvarjena (zgrajena, zamišljena ...) konec 20. stoletja. To je tako kot cerkev device Marije iz 13. stoletja. Malo težje je tu s sodobnostjo, ni mi namreč jasno kaj pomeni. Verjetno lahko pomeni oboje, da je bila sodobna, ko je bila zgrajena, in tisto drugo, da je sodobna vrstna oznaka. Skorajda plus.

***

Vila s konca 20. stoletja je meni v redu, imam pa tudi jaz probleme s sodobna in zato tudi mogoče malo s sodobna vila s konca 20. st.

Mogoče mi predlog s pomeni, da bo govor o eni konkretni vili, ne vem pa, kako je v resnici — ali gre za konkretum ali za tip. Sodobna me vodi bolj v interpretacijo konkretnosti. Pa ne vprašati zakaj. Za tip bi mi bilo po moje najboljše sodobna vila ob koncu 20. st.


Sodobna vila konec 20. stoletja

To se sliši skoraj tako kot, da je ena Sodobna vila, torej nek konkretni objekt, ki se mu tako reče, in da je slika oz. stanje, ki ga nekaj opisuje, s konca 20. stoletja. Minus.

***

Po eni strani se z opisom strinjam, mi je pa vseeno možna tudi tipska interpretacija, tako da zvezi nikakor ne bi dal minusa. Spet me moti sodobna.

Ali se ne bi dalo tega spustiti (nadomestiti), saj je itak verjetno jasno, da ni govora o nekakšnih ‘fejk’ renesančnih vilah, narejenih v devetdesetih, ali pa o eni čudni podalpski vili, ki si jo je sezidal lastnik ene beznice v Spodnjem Dupleku.


Sodobna vila koncem 20. stoletja

Ta možnost mi ni všeč in je niti ne razumem prav dobro. Definitivno minus.

***

Tu je prilepljeno geslo iz SSKJ:

koncem predl. (o) z rodilnikom, neustalj. za izražanje bližine končne meje v časovni enoti; konec: knjiga bo izšla koncem maja // za izražanje bližine končne meje v prostoru; na koncu: hiša koncem vasi // v zvezi koncem koncev konec koncev: koncem koncev se je spametoval

Pri tem je treba vedeti, da neustalj. pomeni ‘beseda, ki se kljub dosedanjim prepovedim dosti uporablja’ — pa tudi to, da je datum tega dela SSKJ 1975, tako da opazka o pogostosti rabe ni ravno stoodstotno ažurna. SP 62 besedo prepoveduje.Neodvisno od SSKJ in SP pa tudi meni to ni všeč in se mi tudi nikakor ne zdi pogosto.


Sodobna vila konca 20. stoletja

Ta je še najboljša, če jaz prav razumem, za kaj naj bi bil tekst mišljen. Pomeni mi, da je sodobna vila, opisana v poglavju, pripadala koncu 20. st. — vsej zgodovini, intelektualni in estetski lastnini tega obdobja :), da je bila takrat tudi ustvarjena in da je bila takrat tudi sodobna. Plus plus.

***

Meni ta v bistvu ne gre — minus. Po moje mi ta oblika preveč na lastnino vleče, pa ne v smislu časovnega/estetskega/itd. pripadanja obdobju/ gibanju.


Sodobna vila na koncu 20. stoletja

Tu je sodobna vila vrstna oznaka za tip gradnje, ki se je razvijal skozi čas in dosegel stopnjo, prikazano na sliki (ali kako drugače), konc(em) 20. stoletja.

***

Jaz ne bi. (Sodobna vila na koncu tunela?)


Sodobna vila za konec 20. stoletja

Vila, o kateri je govor (...), ni bila nujno zgrajena (ustvarjena) v tem obdobju, je pa po svojih značilnostih primerna za ta čas.

***

To se sliši kot reklama — avto za tretje tisočletje, samo da (neglede na mnenjska razhajanja o koncu 2. tisočletja) to nekako ni več kakšno strašno "duvanje", zdaj bi moralo biti avto za šesto tisočletje.


Še enkrat, po moje imam jaz največji problem s sodobno. Recimo vila s konca 20. stoletja mi je prav v redu za konkretno stavbo, vila ob koncu 20. st. pa je prav v redu za tip stavbe v tem obdobju. Vila konec 20. st. mi je pa prav v redu za konkretno stavbo, na primeru katere boš sedaj analizirala obdobje.

***

Kaj se zgodi, če razen konca 20. stoletja vpeljemo še kak drug časovni okvir — npr. začetek in sredo stoletja. Meni se potem kar samo od sebe zapiše sodobna vila na začetku, sredi in konec 20. stoletja; ergo: sodobna vila konec 20. stoletja. Po mojem filingu bi lahko bilo tudi na koncu stoletja, nikoli pa ne bi napisala koncem ali pa s konca.

***

Meni tudi sploh ni všeč koncem, v bistvu mi to zelo smrdi na hrvatizem (moderna vila krajem dvadesetog stoljeća se sliši v hrvaščini popolnoma ‘perfekt"). Se strinjam, da je konec zelo naraven, pa tudi na koncu je OK in ne zveni kot na koncu tunela. Meni v redu zveni tudi s konca, tukaj bi mi bilo namreč takoj jasno, da je govora o tipu stavbe — namreč tip sodobna, zgrajena konec 20. st. Tako kot v umetnostni zgodovini: pozlačen kipec z začetka 16. st. ali pa freska s konca 14. st.

S tistim, da pridevnik sodobna napeljuje h konkretizaciji, ne pa na pomen splošnosti/tipa, se pa v bistvu ne strinjam. Meni se zdi, da je pri obojem (sodobna + konec 20. st.) govor o tipu bajte.


© 1998-2004, ŠUSS