Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: kolumna, rubrika, stilistična vprašanja, jezikovni obrazci, tipi besedil, pomen, pomen besed

Imam en problem. Pišemo esej oz. daljši spis. Hodim v gimnazijo, tako da so te zadeve še bolj resne. Nujno potrebujem razlago oz. definicijo KOLUMNE, kajti to zvrst besedila bomo pisali. Prosila bi tudi, če mi lahko pošljete definicijo in pa kaj je za to zvrst najbolj značilno, in kakšen pristop k pisanju je najbolši.

Kolumna je dobesedno stolpec, kar bi po normah funkcijskih zvrsti jezika pomenilo, da gre za časopisni ali revialni stolpec. Časopisni ali revialni stolpec je publicistično besedilo. V ESJ je opredeljen kot ‘... navpični, osamosvojeni, tj. na levi in desni obrobljeni del strani. Sopomenka: rubrika’. Stolpec je po SSKJ tiskano besedilo, ki zajema le del strani glede na širino: besedilo je tiskano v dveh stolpcih. Nikjer pa nisem mogla najti vsebinske definicije kolumne — npr. ali se deli na uvod, jedro, zaključek in podobno.

Pogledali smo na COBISS in našli tole knjigo: Marković, L. (ur.), Leksikon novinarstva, Beograd, 1979. Verjeto bi se v njej dalo dobiti kakšen uporaben podatek o kolumnah, saj je to bolj vprašanje novinarske stroke kot jezikoslovja.


© 1998-2004, ŠUSS