Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: zapisovanje besed, trakoder ali trokoder, besedišče, pomen, pomen besed

V vrtcu pripravljam tehnično dokumentacijo in bi želela vedeti, kako se pravilno napiše: trakoder ali trokoder ali trokodero ali trakader.

Žal vam ne moremo postreči z odgovorom, kakršnega želite. Nihče od nas, razen enega sodelavca, ki je na civilnem služenju vojaščine v domu za ostarele, za tra-/trokoder(o) sploh še ni slišal, besede pa ne navaja niti noben jezikovni priročnik (SSKJ, SP, BSJ). Omenjeni sodelavec je v domu izvedel krajšo anketo in izkazalo se je, da sta med zaposlenimi za ta negovalni pripomoček v rabi dve različici: trokoder in trokodero. Seveda to še ne pomeni, da je katerakoli od teh dveh besed tudi najustreznejša ali edina pravilna.

Mogoče bi bilo najbolje o poimenovanju povprašati proizvajalca/prodajalca tega pripomočka, saj mora biti v Sloveniji že kar nekaj let vsak izdelek opremljen z deklaracijo, na kateri je vedno tudi njegovo ime.

Sicer pa kar a priori nobena od navedenih oblik ni napačna, in če nobena varianta (zapisa) še ni ustaljena, si lahko vzamete svobodo, da uveljavljate tisto varianto, ki se zdi najsmiselnejša vam.


© 1998-2004, ŠUSS