Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: jazz ali džez, tujke, dvojnice, prevzemanje, prevzete besede, slovenjenje, izgovorjava besed, zapisovanje besed, fonetični zapis

Zadnje čase v javnih občilih opažam, da se čudno uporablja nekaj besed, za katere sem bila doslej sigurna, da vem kako se pišejo in izgovarjajo. Zanima me, kaj je zdaj prav, da se ne bom kdaj osmešila. Jazz glasba se piše džez!!!

Jazz se lahko izgovarja /džéz/ (ozki e), ali /džez/ (široki e). Poleg zapisa jazz je pravilno pisati tudi džez. Pri tem gre za podomačitev (slovenjenje) zapisa, za vključevanje tujke v slovenski zapisovalni sistem, kar se sčasoma zgodi z večino prevzetih besed. Ko izgubljajo prizvok tujosti, ko jih vse manj občutimo kot tujke in vse bolj kot običajne slovenske besede, jih tudi vse raje in vse pogosteje zapisujemo po naše in ne več z izvornim zapisom. Zakaj bi namreč nekdo, ki čuti džez kot običajno slovensko besedo, pisal dva z-ja, če to v izgovoru ničesar ne spremeni — slovenski način zapisovanja je namreč deloma fonetičen, torej do neke mere odseva izgovorjavo, zato imamo običajno željo prilagoditi tujke svojemu sistemu. Tudi tu pa prehod navadno ni oster, temveč zvezen, torej se lahko več ali manj časa pojavljata obe obliki.


© 1998-2004, ŠUSS