Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: ogljikov dioksid ali ogljikov dvokis, co2, besedišče, zapisovanje besed

Zanima me vaše mnenje o tem, kako je bolj primerno (ali pravilno) z besedo napisati CO2: ogljikov dioksid ali ogljikov dvokis? Gre za uporabo v kuharskem priročniku.

Oba izraza sta zabeležena v SSKJ, oba kot pravilna, knjižna, nevtralna. Vendar je izraz dvokis danes gotovo že zastarel in ga ne poznajo vsi, saj se v šolah, učbenikih in drugod uporablja bolj ali manj samo izraz dioksid. Izraz dvokis torej uporabljamo zgolj, ko želimo doseči nek poseben učinek, če na primer želimo poudariti, da dajemo prednost slovenjenemu izrazu, ali če želimo besedilu vdahniti starinskost. Glede na to, da je kuharski priročnik knjiga za splošno rabo, bo verjetno primernejši bolj razširjen in sodoben izraz, torej dioksid.

Temu v prid govori tudi hiter pregled splošnih priročnikov: Veliki splošni leksikon DZS (1998) ima geslo dioksid, dvokis ni omenjen nikjer. Tudi v splošnem Leksikonu Cankarjeve založbe (1994) dvokisa ne najdemo ne kot samostojno geslo ne v geslu dioksid. Enako je tudi v že rahlo starejšem kemijskem pripočniku (Leksikoni Cankarjeve založbe — Kemija (1981)). Tako nas verjetno prepriča že golo dejstvo, da uporabniki kuharske knjige izraza dvokis, če ga ne razumejo, ne bodo imeli niti kje preveriti (razen v SSKJ, ki pa je gotovo manj razširjen kot splošni leksikoni).


© 1998-2004, ŠUSS