Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: ločila, vejica, vezniki, podredni vezniki, vezniki, priredni vezniki, ločila, vejica pred in in ter, stavek, vrinjeni stavek

V katerih primerih se pred veznikom ‘ter’ ali ‘in’ uporablja vejica?

Po Pravopisu načeloma tedaj, ko veznik povezuje dva stavka, med katerima je še en odvisnik nižjega reda od teh dveh stavkov, npr. v gornjem stavku: ‘... vas prosimo, da to poveste blagajničarki, preden računa blago, ter predložite potrdilo o registraciji.’ Stavka ‘to poveste blagajničarki’ in ‘predložite potrdilo o registraciji ‘ sta odvisnika istega reda, odvisna sta od istega nadrednega stavka ‘vas prosimo’ , vmes pa stoji še en odvisnik nižjega reda (‘preden računa blago’ ), ki je odvisen od stavka ‘to poveste blagajničarki’ . Kako to vemo? Testiramo lahko tako, da poskusimo dodatno vriniti podredni veznik: ‘... vas prosimo, da to poveste blagajničarki, preden računa blago, ter DA predložite potrdilo o registraciji’ . Lahko tudi z izpustom vmesnega odvisnika: ‘... vas prosimo, da to poveste blagajničarki ter DA predložite potrdilo o registraciji’ - stavek je še vedno smiseln, čeprav je pomen drugačen. Med takimi istorednimi odvisniki načeloma ni vejice, pišemo jo le takrat, ko je vmes še kakšen odvisnik nižjega reda.

Ko in ali ter povezujeta glavne stavke (‘Peter je šel v šolo in na poti srečal učitelja.’), pišemo vejico, ko je med njiju vrinjen kak odvisnik (‘Povej mi, kje si se potikal, in pojdi potem hitro naprej.’) ali s tema stavkoma manj tesno povezan stavek (‘Moj prijatelj je res prišel, kdo bi si mislil, in mi takoj ponudil pomoč.’). Po istem ključu postavljamo vejice pred in/ter, ko vežeta nestavčne dele (‘Moj prijatelj, tudi jaz imam prijatelja, in njegova žena sta mi priskočila na pomoč.’). Kadar prideta skupaj priredni in podredni veznik pred vmesnim odvisnikom, pišemo vejico samo pred prvim veznikom (‘Slona je prijel za trobec, in ko je ta poskusil zatrobiti, mu je čez gobec zavezal robec.’).

Vejico pred vezalnim in lahko pišemo, če sta osebka slabo združljiva: ‘Komaj je zatisnil oči, se je zbudil, in dan je bil.’

Pred stopnjevalnim in/ter: ‘Videl sem ga na lastne oči, in potem sem se ga tudi dotaknil!’

To je nekaj rab vejice pred in/ter, kot jih predvideva Pravopis, gotovo pa niso vse. Da se ne bom ponavljal, si tukaj zraven mislite še tisto gornje pisanje o premorih ipd., ki jih pisec za svojega bralca pač želi.


© 1998-2004, ŠUSS