Odgovori na jezikovna vprašanja


ŠUSS, arhiv.

Ključne besede: ločila, vejica, vezniki, podredni vezniki, vezniki, sestavljeni vezniki, vezniki, samo če, vezniki, večbesedni vezniki, zveza prislova in podrednega veznika, vezniki, kopičenje veznikov, ločila, vejice v večbesednih veznikih, stavek, odvisni stavek

Pogosto imam težave z vejicami, ko gre za sestavljene veznike. Danes sem recimo naletela na stavek: Zavarovanje krije vse stroške, vendar samo, če je terjatev upravičena ... Zanima me, ali je možno zvezo ‘samo če’ obravnavati kot večbesedni veznik kot npr. zlasti če v smislu 328. člena Slovenskega pravopisa 1. V tem primeru vejice pred ‘če’ ne bi bilo. Prosim za čim bolj poglobljeno razlago, ker sem strastna slovničarka. Pa še ta stavek, če lahko: ‘Cedent plača premijo ob koncu meseca oziroma ko prejme obračun.’ Dve vejici, ena, nobena?

1. ‘Zavarovanje krije vse stroške, vendar, samo če je terjatev upravičena ...’

§ 328 v SPP 90 (v SPP 94 je to § 329), ki ga omenjate, govori o večbesednih veznikih. To so večinoma stalne zveze podrednih veznikov in jih imamo ponavadi kot take spravljene v svojem besedišču. Ponavadi je to zveza prislova in podrednega veznika, običajno dvodelna (včasih tudi tridelna, npr. kljub temu da). Med deli večbesednega veznika vejice ne pišemo.

Tako je tudi samo če lahko večbesedni podredni veznik. Lahko na primer rečemo: ‘Zavarovanje krije stroške, samo če ...’. Ali pa ‘Zavarovalnica zatrjuje, da samo če je terjatev upravičena, krije vse stroške’, pri čemer gre za zvezo podrednega veznika in večbesednega podrednega veznika.

Vejice ne pišemo niti med dvema podrednima vezniškima besedama: ‘Skusili ste, da kdor se iz prvega prenagli, kmalu odneha. Le piši materi, da če ne bo denarja, ne boš več stanoval pri nas.’ SPP pravi, da tako kopičenje veznikov ni priporočljivo (§ 326), SS (str. 365, 366) pa tako kopičenje samo opiše, mnenja o tem pa ne poda. Vejice prav tako ne pišemo med prirednim in podrednim veznikom, če se znajdeta skupaj pred vmesnim odvisnim stavkom: ‘Pridem sam, in če bo le mogoče, pripeljem še koga; Votlina je bila suha, in ker je ne doseže nobena sapica, tudi topla; ...’ (§ 327). Pišemo jo le pred prvim veznikom. Torej bi samo če lahko imeli za večbesedni podredni veznik (sestavljen iz prislova in podrednega veznika).

Ali bi za večbesedni veznik lahko šteli tudi vendar samo če? Vendar je v vašem primeru priredni veznik, samo če pa smo že proglasili za večbesedni podredni veznik, vendar pa po SPP 90 (§ 327) ‘... vejico pišemo pred prvo in drugo vezniško besedo, kadar priredni veznik zastopa opuščeni nadredni stavek: ‘Nekaj pa vam obljubim, namreč (to obljubim), da kmalu spet pridem.’’ Vaš primer bi torej lahko razložili in vejice zapisali takole: ‘Zavarovanje krije vse stroške, vendar (krije jih), samo če je terjatev upravičena ...’

Možna je tudi drugačna interpretacija vašega primera, kjer samo če ni večbesedni podredni veznik. Po tej razlagi zveza prirednih veznikov vendar samo (oz. prirednega veznika in prislova) zastopa opuščeni nadredni stavek, recimo: ‘Zavarovanje krije vse stroške, vendar samo (v takem primeru), če je terjatev upravičena ...’ (prim. ‘Nekaj pa vam obljubim, namreč (to vam obljubim), da kmalu spet pridem.’ v SPP (§ 327)).

2. ‘Cedent plača premijo ob koncu meseca, oziroma ko prejme obračun.’

Oziroma ko je zveza nadrednega in podrednega veznika. O tem pravi že omenjeni § 327 v SPP 90 takole: ‘Kadar prideta skupaj priredni in podredni veznik pred vmesnim odvisnikom, pišemo vejico samo pred prvim veznikom: 'Pridem sam, in če bo le mogoče, še s kom.' ...’ Vejico postavimo, da označimo mejo med nadrednim in odvisnim stavkom (SPP 90 — § 324). Sicer pa vejice pred oziroma ne pišemo, kadar oziroma veže enakovredne stavčne ali nestavčne dele (SPP 90 — § 318).


© 1998-2004, ŠUSS